PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

12.04.2014.

Hrana koja kvari izgled i donosi umor

Ako ujutro umjesto integralnih žitarica pojedete nešto iz pekare, puno jednostavnih ugljikohidrata, soli i šećera, oštetit će kolagen u koži što će nam u trenu donijeti nekoliko godina viška na izgledu!

 

hrana

Da li se osjećate umorno?


Proljetni umor nas uvijek savlada, a često mu i mi pomažemo pogrešnim odabirom prehrane. Tako umjesto da nam hrana daje dodatnu energiju, zapravo nam je oduzima i čini nas umornim, a to se često odrazi i na naš izgled.

Recimo, ako ujutro umjesto integralnih žitarica pojedete nešto iz pekare, puno jednostavnih ugljikohidrata, soli i šećera, oštetit će kolagen u koži što će nam u trenu donijeti nekoliko godina viška na izgledu.

Ništa bolji izbor nije ni krofna koja je, pržena u dubokom ulju koja je prava kalorijska bomba bez hranjivih sastojaka.

Koja hrana je na spisku lošeg izbora koja donosi umor našem organizmu?

Krofne

Ove poslastice bi trebalo izbjegavati koliko god možete! Pržene u dubokom ulju i s puno šećera nikako nisu dobar izbor za doručak. Radije posegnite za jogurtom sa medom i lješnjacima.

Vještački zaslađivači

Istraživanje provedeno u SAD-u pokazalo je da je konzumiranje dijetetskih napitaka s vještačkim zaslađivačima povezano s većim rizikom od depresije.

Vještački zaslađivači mogu učiniti da izgledate naduto. Birajte namirnice s prirodnim šećerima, poput voća.

So

Čovjek današnjim načinom prehrane unosi prosječno pet do deset grama soli više nego što je potrebno ljudskom tijelu. Uzimanje prekomjerne doze soli narušava zdravlje čovjeka, oštećuje bubrege, povisuje krvni tlak.

Hrana koja sadrži visok udio soli može dehidrirati organizam, isušiti kožu i učiniti da izgledate umornije nego što to zaista jeste. Izbjegavajte slanu hranu i odlučite se za biljne začine.

Pržena hrana

Svi znamo da je pržena hrana "tihi ubojica" za zdravlje.

Prepuna je masnoća i ako je jedete često, može začepiti arterije i "stisnuti” krvne ćelije te tako učiniti da izgledate umorno i bezvoljno.

Ugljeni hidrati

Ne treba ih potpuno izbjegavati, ali ishrana bogata ugljenim hidratima može oštetiti kolagen u koži i, osim što ćete tako izgledati, i osjećaćete se umorno. Umjesto sendviča pojedite salatu i dodajte više povrća u svoju prehranu.

Bombone

U njima se nalaze samo prazne kalorije šećera, bez vitamina i poželjnih nutritivnih vrijednosti. Ako ih jedete često, sigurno su jedan od glavnih uzroka zašto imate tamne kolutove ispod očiju.

Ljuta hrana

Odlična je za metabolizam, ali nije dobra za kožu. Može izazvati pojačano znojenje i iritaciju zbog čega također možete izgledati umorno.

Ako ste u mogućnosti, radije birajte manje ljutu hranu, posebno  ako imate problema s umornim izgledom.