PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

25.05.2014.

Hladan tuš je lijek za tijelo!

Hladna voda velika je prednost za zdravlje. Ona pomaže jačanju imuniteta, boljoj cirkulaciji, većoj energiji, može spriječiti hipertenziju, otvrdnuće arterija, pojavu proširenih vena..

 

hladan_tus

Lijek iz antičkog dobaHladan tuš i kupka imaju dugu tradiciju u mnogim kulturama. Iako je tuširanje i kupanje u toploj vodi mnogo ugodnije, hladna voda pruža brojne prednosti za zdravlje.

Njemački naučnici otkrili su da ljudi koji se svakodnevno tuširaju po dvije minute u hladnoj vodi rjeđe obolijevaju od prehlade od onih koji se tuširaju u toploj vodi. To je posljedica snažnijeg imuniteta kojeg imaju ljubitelji hladnog tuširanja.

Hladna voda je lijek za vaše tijelo. Ovo je poznato još od antičkog doba, kada se hladna voda koristila kao terapija za razne bolesti. Donosimo vam nekoliko razloga zašto je ponekad dobro da se istuširate hladnom vodom.

Čemu pomaže?


Izmjena tople i hladne vode tokom tuširanja poboljšava cirkulaciju jer dolazi do stezanja i širenja krvnih žila. To može spriječiti hipertenziju, otvrdnuće arterija, pojavu proširenih vena, te pomoći da se osjećate i izgledate bolje.

Ako imate hronično hladne ruke i noge ili mislite da se previše znojite, pokušajte s hladnim tušem.

Limfa odnosi otpadne materijale iz stanica, a za dobar protok limfe potrebna je kontrakcija mišića. Hladni tuševi uzrokovat će kontrakciju cijelog tijela. Limfedem u nogama i gležnjevima je čest znak slabe cirkulacije.

Prilikom hladnog tuširanja primijetit ćete da dublje dišete. To je prirodna reakcija organizma na stres koji je izazvala hladnoća. Tijelu treba više kisika da bi proizvelo vlastitu toplinu. Zahvaljujući tome, hladan tuš širi pluća koliko i žustra tjelovježba. Povećani unos kisika znači i manju iscrpljenost tijekom dana te veću izdržljivost u sportskim aktivnostima.

Dok vruća voda isušuje kožu i kosu, hladna pridonosi tome da izgledaju sjajnije i zdravije. Hladna voda također pridonosi detoksikaciji, tako što potiče izlučivanje toksina i otpadnih tvari iz tijela.

Hladan tuš okrepljuje i ulijeva energiju. Srce jače kuca, a bolja prokrvljenost lišava tijelo umora. Ako vam umivanje u hladnoj vodi pomaže da se razbudite, zamislite kakav tek učinak ima hladna voda koja se razlijeva po cijelom tijelu!

Budite oprezni


Ipak, ne preporučuje se nagla promjena načina tuširanja. Drastične mjere mogu izazvati previše stresa za vaše tijelo.

Polako prilagodite temperaturu vode od ugodno tople, tople, mlake, hladne i vrlo hladne. Ili možete ostaviti hladnu vodu za posljednjih 30 sekundi tuširanja.

Posebno je djelotvorno prijeći na hladnu vodu tokom druge polovice tuširanja.