PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

27.08.2014.

Historija nastanka badmintona

Kako je nastao badminton kao sport i takmičarska igra? Zašto biti dio tima zaljubljenika u ovu popularnu rekreaciju? Budite dio badminton sekcije Rekreacija.ba!

 

badminton4

Porijeklo naziva


Prvi tragovi igara sličnih badmintonu pojavljuju se prije dvije hiljade godina, na različitim krajevima svijeta, od Indije pa do Grčke.

Badminton kao takmičarka igra formira se u 19. vijeku kada su po prvi put određena pravila po kojima se igra, propisane dimenzije igrališta i visina na kojoj se nalazi mreža.

Prvi takav teren postavljen je u dvorištu kuće grofa od Boforta, gdje su njegovi gosti, pripadnici britanskog plemstva, igrali badminton po tačno određenim pravilima.

Kao što je to tradicija u Egleskoj i ova vlastelinska kuće imala je svoje ime,''Badminton house'', tako da ovaj sport upravo njoj duguje svoj naziv.
 

Historija


Tokom 20. vijeka badminton doživljava svoju brzu popularnost i širenje, osnivaju se nacionalni savezi i počinju održavati različita nacionalna i međunarodna takmičenja.

Godine 1934. devet država osniva svjetsku badminton federaciju IBF (danas BWF) i to doprinosi bržem razvoju badmintona na cijeloj planeti.

Danas svjetska badminton federacija okuplja 170 zemalja koje su organizovane u kontinentalne konfederacije.  Evropu zastupa ''Badminton Europe'' sa 51 članicom.

Prema svim predispozicijama, badmintonu se predviđa dalja ekspanzija i bitnija uloga na području svjetske sportske scene.

Badminton druženja


Budite svjedoci važnosti i uspjeha ovog sporta te napravite prve korake u savladavanju osnovne tehnike igre.

Zabavu i druženje, aktivnost i rekreaciju i zdravlje prije svega garantuje „Badminton sekcija Udruženja - klub sporta i rekreacije za sve".

Svake srijede i nedjelje u 20:30 u Gimnaziji na Dobrinji održavaju se druženja uz badminton i portal Rekreacija.ba.

Dođite i vi i budite dio ove sekcije!