PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

11.12.2014.

Glikogen

Glikogen je polisaharid sastavljen od mnoštva molekula glukoze vezanih u nizu. Oblik je uskladištene energije. Skladišta se nalaze u jetri i mišićima.

 

glikogen

Ono što je sportašima bitno jest da je ovo brza energija jer se po potrebi molekule glukoze brzo oslobađaju iz glikogena i razgrađuju za dobivanje energije. 

Važno je znati da se glikogen troši prilikom rada visokim intezitetom. 

Ne smijemo zanemariti ni činjenicu da mozak ne može skladištiti glikogen te je u potpunosti ovisan o jetrenom glikogenu iz kojega se oslobodi glukoza i krvotokom dođe do mozga koji je koristi za dobivanje energije. Inače upadamo u hipoglikemiju koja nam je svima dobro poznata (razdražljivost, umor, tromost, pospanost, pad koncetracije…), a to svakako moramo izbjeći. 

Zašto nam je još važno imati puna skladišta glikogena? 

Zbog još jedne važne činjenice o kojoj se ne govori toliko puno, a to je da 1 gram glikogena vezuje na sebe i time skladišti 3 grama vode. Ako znate da u prosjeku imamo ukupno oko 300 grama glikogena u tijelu (vrhunski sportaši i duplo više) lako vam je izračunati da nam to donosi još 900 grama vode što je popriličan miraz jer ćemo izdržati dugotrajnije napore a nećemo tako brzo dehidrirati.


Koja je razlika između glikogena i masti kao goriva?

Prva i najvažnija razlika je u brzini. 
Glikogen je brzo gorivo što znači da se u slučaju povećanja intenziteta vježbanja može vrlo brzo mobilizirati za dobivanje energije. 

Masti su za razliku od glikogena sporo gorivo jer se dosta sporo mobiliziraju za namicanje energije. 

Glikogen se može razgrađivati bez prisutnosti kisika-anaerobno, a masti samo uz prisutnost kisika-aerobno. Najvažnije od svega na što kao sportaš morate paziti jest da je glikogen vrlo ograničeno gorivo jer se vrlo brzo potroši pogotovo pri radu na visokom intenzitetu rada. Nasuprot tome masti su gotovo neiscrpno gorivo ali samo pri niskom intenzitetu rada.

 

Ovaj članak prenesen je sa Profila Sportska Prehrana dr. Predraga Jakovljevića na kojem možete čitati savjete i postavljati pitanja o svemu što vas zanima o sportskoj prehrani.