PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

05.08.2014.

Glavobolja kao uzrok lošeg držanja

Naziv za ovu vrstu glavobolje je cervikogena (CG), a obilježava je glavobolja koja se javlja povremeno, različitog je trajanja i jačine, a često se manifestira na jednoj strani glave..

 

glavobolja

Zašto nastaje?


Glavobolja uzrokovana poremećajima gornjeg dijela vratne kralježnice i mišića vrata je najčešći uzrok glavobolja današnjice.

Uzrok se nalazi u prva tri kralješka vratne kralježnice, na koja se iz nekog razloga vrši pritisak. Uzrok pritiska može biti mišićna napetost ili oštećenje malih zglobova između.

Naziv za ovu vrstu glavobolje je cervikogena glavobolja (CG), a obilježava je glavobolja koja se javlja povremeno, različitog je trajanja i jakosti, a često se manifestira na jednoj strani glave.

Napetost i bol obično se prvo javlja u vratu (najčešće na jednoj strani), prenosi se na zatiljak i širi se u područje uha, sljepoočnice i oka.

Kako ju prebroditi?


Sva ova stanja mogu uzrokovati glavobolju. Stanja na koja možemo utjecati se rješavaju poticanjem cirkulacije (ovisno u kojem stanju je mišić), poticanjem globalne cirkulacije ili poticanjem lokalne cirkulacije (ciljanim istezanjem ili masažom) su uglavnom akutna i subakutna.

Smatra se da kada potaknete cirkulaciju (što se može postići nekom aerobnom aktivnošću, masažom ili istezanjem) povećava se pritok krvi u mišiće te će se mišić više opustiti i ta krv će „isprati" tvari koje uzrokuju bol (radi se o mliječnoj kiselini koja se nakuplja u mišićima pri određenim obrascima (ne)pokreta).

Aktivnosti


Prvo rješenje je aktivnost koja traje više od 20 minuta, a kontinuiranog je karaktera. Neka u izboru budu aktivnosti koje ne uključuju naprezanje mišića vrata i ramena, te da je glava u prirodnom položaju.

Vrlo važnu ulogu ima način spavanja, madrac i jastuk na kojem spavate i krivi položaj spavanja.

Istezanje je poželjno, ali prilikom toga morate izbjegavati bol, istezati se polagano i pažljivo percipirajući odgovore koje nam šalje tijelo, istežite ciljanu muskulaturu.

Kod glavobolja uzrokovanih napetošću mišića vrata potrebno je prvo te mišiće opustiti a onda ojačati mišiće koji će omogućiti pravilnije držanje.

Znači kad imate zategnute mišiće ramena i vrata, mišiće koji će stabilizirati lopatice i pomoći nam u tome da spustimo ramena je veliki leđni mišić latissimus dorsi, zatim mišić koji će spojiti lopatice je romboideus.