PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

18.04.2014.

Frizbi – razonoda i sport

Frizbi je često popularno ime za leteći disk, napravljen od plastike, obično prečnika  20 do 30 cm. Ultimate frizbi kao sport, zanimljiv je jer ne pravi razliku između muškaraca i žena jer u istoj ekipi mogu igrati oba spola.

 

frizbi

Ultimate frizbi


Frizbi nije samo razibriga za plaže i livade, može biti i vrlo ozbiljan te zahtjevan sport s elementima nogometa, hokeja i košarke. U njemu je najvažnije biti precizan i brz.

Ultimate frizbi  je dinamičan ne-kontaktni timski sport, u kojem je, pored sportskog nadmetanja, važan i način na koji se dolazi do pobjede.  

Cilj igre je uhvatiti disk u protivničkoj gol zoni. S diskom nije dozvoljeno trčati, te je potrebno proslijediti disk suigraču unutar deset sekundi. Dozvoljeno je kretanje diska u bilo kojem smjeru. U slučaju netačnog dodavanja (tj. kada disk padne na pod, izađe izvan granica terena ili ga presretne igrač suprotne momčadi), odbrana preuzima disk i postaje napad.

Igra se 7 protiv 7 na otvorenom, odnosno 5 protiv 5 kada se igra u dvorani, a utakmice se igraju ili na određeno vrijeme ili do određenog broja pogodaka.

Ono što je zanimljivo za ovaj sport jeste to da ne zahtjeva sudiju. Svi nesporazumi se rješavaju na terenu, dogovorom između kapitena ekipa.

Ultimate frizbi ne pravi razliku između muškaraca i žena jer u istoj ekipi mogu igrati oba spola.

Porijeklo


Frizbi disk je izmišljen u Americi i prvi ultimate je odigran 1969. godine na jednom američkom univerzitetu. Postoje dvije verzije igre.

Frizbi je često popularno ime za leteći disk, napravljen od plastike, obično prečnika 20 do 30 cm. Samo ime frizbi je zaštićeno ime firme Wham-O, i pravno se može odnositi samo na leteće diskove napravljene od strane ove kompanije. Međutim, često se pod riječju frizbi misli na bilo koji plastični leteći disk.

Postoji više vrsta frizbija u zavisnosti od namjene.

Veliki je broj tehnika bacanja, međutim nekoliko ih je veoma često korišteno i općte prihvaćeno kao standardno. Tri osnovna načina da se baci frizbi su bekend, forhend i čekić.

Bitna stvar kod svih tehnika bacanja frizbija jeste da se on dobro zavrti kako bi imao veliki moment, i da se baci tako da ne osciluje oko svoje vertikalne ose (da se „ne trese" tokom leta).