PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

11.04.2014.

Eko vizija: Koji su to ekološki problemi i koja su rješenja?

Peta u nizu radionica, koju organizuje OU Nova vizija u saradnji sa Centrom za promociju civilnog društva i ambasadu Kraljevine Švedske, pokušala je dati odgovor na ovo pitanje.

 

nova_vizija_eko

Mladi, od kojih je najveći broj srednjoškolaca danas je analiziralo stablo problema ali i ponudili rješenja za koja smatraju da su prava. 

Brojni su ekološki problemi u našem gradu ali i državi koje svakodnevno vidimo,  a krajnje je vrijeme da se počnu rješavati. 

Svjesni problematike koja ih okružuje i od koje i sami trpe direktne posljedice, mladi ističu da svi moraju aktivno da se uključe u rješenje ovog problema. 

Brojne nelegalne divlje deponije, uništene šume, gotovo istrjebljene životinjske vrste, zagađene rijeke samo su neki od izdvojenih problema na današnjoj radionici. Zanimljiv je stav učesnika radionice da ekologija treba da se uvrsti kao obavezan predmet u osnovnim i srednjim školama kako ističu samo pravilnom edukacijom može se preventivno djelovati. 

Kao neka od rješenja učesnici radionice navode : uvođenje ekoloških patrola, usvajanje stategija o zaštiti okoliša u skladu sa onima iz EU, provedba i usvajanje niza zakona koji imaju za cilj zaštitu prirode te kažnjavanje svih aktera koji uništavaju prirodna dobra. 


Eko radionice se nastavljaju sve do kraja mjesaca a u sklopu projekta "Eko buđenje grada mladosti" ove nedjelje organizovan je i besplatan edukativno-rekreacioni izlet na Vlašič. 

Prevoz za sve učesnike je besplatan a broj mjesta je ograničen. Kako bi osigurali svoje mjesto potrebno je da se prijavite putem Facebook stranice Omladinsko udruženje Nova vizija ili posaljete mail na ounovavizija@gmail.com . Pridužite nam se u pozitivnim pričama. 
U slučaju kiše izlet se odgađa.