PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

03.04.2014.

Đumbir – namirnica o kojoj svi govore!

Đumbir je gomoljasta biljka iz porodice ljiljana, porijeklom iz Kine. Kao lijek od davnina dobar je za imunitet, ublažavanje glavobolja i mučnina, snižavanje holesterola, smanjenje rizika od srčanih oboljenja..

 

djumbir

Šta je ustvari đumbir?


Đumbir je tropska začinska biljka, dostiže visinu od 100 - 150 cm, listovi su mu kopljasti i dugi zbog čega podsjeća na trsku. Biljka naraste do jedan metar visine, njeno korijenje je mesnato i debelo kao prst do 20 cm dužine i veoma je aromatično.

Aroma korijenja je prijatna sa mirisom limuna, a ukus je slatkasto pikantan i veoma svjež.

U našim kuhinjama otkriven je tek nedavno, i otada je nazaobilazna namirnica o čijim ljekovitim svojstvima svi govore! Najbolje od svega jeste podatak da nam je đumbir dostupan tokom čitave godine! Upoznajte ovaj magični korijen!

Sastav i posebnost


Korijen đumbira u količini od 100 g ima energetsku vrijednost od 80 kcal, od čega je sadržaj proteina 1,82 g, masti 0,75 g i ugljikohidrata 18 g.

Mineralni sastav korijena đumbira je vrlo raznolik, a u značajnijim količinama sadrži kalij, bakar, magnezij i mangan. Od vitamina sadrži nešto vitamina C, vitamina B skupine, poput vitamina B6, te u manjim količinama pantotensku kiselinu i niacin.

Posebnost đumbira je u noti egzotičnosti i orijentalnosti koja ga razdvaja od udomaćenih začina. Svjež đumbir i sušeni đumbir su savim različiti po svojstvima, kao da su u pitanju dvije različite biljke.

Ljekovitost


Đumbir se kao lijek koristi od davnina. Izuzetno je djelotvoran kod ublažavanja upala u organizmu, smanjuje bol, jača imunitet, te smanjuje rizik od mnogih srčanih bolesti, raka i hroničnih bolesti poput dijabetesa. Sastojci đumbira čine crijeva glatkima, te ubrzavaju kretanje hrane – smanjuju napuhivanje i ostale neugodnosti.

Čaj od svježeg đumbira ublažava bol i kiselinu u želucu, te djeluje protuupalno. Vrlo je učinkovit u čišćenju organizma od parazita i bakterija, ubija patogene bakterije i pogoduje razvoju dobrih bakterija.

Jedan je od najboljih prirodnih lijekova koji suzbija glavobolju/migrenu, osobito u početnoj fazi.

U većim dozama snižava holesterol. Istraživanja su pokazala da đumbir smanjuje i širenje stanica obuhvaćenih rakom te ublažava mučnine tijekom kemoterapije.

Svjež potiče perifernu cirkulaciju i uzrokuje znojenje. Čisti toksine iz krvi i tjelesnih tekućina. U prahu je djelotvoran kod srčanih oboljenja, čisti sluz i toksine iz pluća te djeluje protuupalno kod artritisa.