PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

03.06.2014.

Dizanje tegova - sport zastupljen i u BiH

Klub dizača tegova „Željezničar" najstariji je klub koji se bavi ovim sportom u našoj zemlji! Predstavljamo ovu zahtjevnu sportsku disciplinu!

 

dizaci_tegova

Zahtjevan sport


Dizanje tegova/utega  je sport u kojem takmičar ima zadatak podići što veću težinu utega. Iako je trening s utezima sastavni dio pripreme mnogih sportaša u različitim sportovima, ovaj sport ne treba mješati s uobičajenim treningom snage u teretani.

Naime, za pravilno bavljenje ovim sportom osim snage potrebna  je i vrlo specifična tehnika.

Uteg se sastoji od šipke težine 20 kg za muškarce, odnosno 15 kg kod takmičenja žena, na koju se postavljaju dodatni utezi u obliku ploča.

Ploče su željezni diskovi presvučeni tvrdom gumom različitih boja koja najčešće označava i težinu ploče. Ploče su težina od 2,5 kg pa na više.

Discipline


Postoje dvije discipline dizanja utega: trzaj i izbačaj. Kod trzaja dizač mora podići uteg iznad glave u jednom pokretu, što se izvodi snažnim trzanjem utega iznad glave, podvlačenjem u čučanj te na kraju izvlačenjem iz čučnja u konačni položaj.

Kod izbačaja je dozvoljeno uteg prvo dovući do prsa, te zatim smiriti uteg i pripremiti ga za konačno podizanje, koje se izvodi iskorakom jedne noge unatrag te istovremenim podizanje utega iznag glave.

U oba slučaja dizanje se smatra uspješnim ukoliko dizač zadrži uteg iznad glave, uz potpuno ispružene noge i ruke u potpuno mirnom položaju.

Dizanje je uspješno ako barem dva suca od tri pokažu bijelo svjetlo.

Važno je naučiti odgovarajuće forme izvođenja treninga. Loš program ne samo što slabi rezultate, već može da dovede i do ozbiljnih povreda.

Najstariji klub dizača tegova u BiHKlub dizača tegova „Željezničar"  je osnovan 1948. godine, najprije kao sekcija Teškoatletskog kluba, u okviru Sportskog društva „Željezničar", da bi krajem šezdesetih godina prošlog vijeka prerastao u klub.

Najstariji je klub za dizanje tegova u Bosni i Hercegovini. Osnivać kluba i prvi trener bio je Andrija Maleć (1925 - 1979).

KDT "Željezničar" je i najuspješniji klub za dizanje tegova u Bosni i Hercegovini, a njegov osnivać Andrija Maleć, bio je najuspješniji dizač tegova svih vremena na prostorima nekadašnje države Jugoslavije.

KDT "Željezničar" je osvajać četiri titule ekipnog prvaka Jugoslavije - 1957, 1989, 1990 i 1991 godine. Bio je tri puta pobjednik Kupa Jugoslavije.

Andrija Maleć je imao 14 titula seniorskog prvaka Jugoslavije - više od 50 državnih rekorda - treće mjesto u Evropi i šesto mjesto u svijetu.

Danas klub važi kao jedan od najopremljnijih klubova za dizanje tegova u Bosni i Hercegovini.