PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

27.01.2014.

Detoksikacija je potrebna svakom organizmu!

Preporučuje se barem dva puta na godinu jer pomaže tijelu da izbaci nakupljene toksine, ojača imunitet, obnovi razne organe i oslobodi se stresa.

 

detoksikacija_organizma

Detoksikacija je čiščenje!

    
Unošenje velikih količina hrane u organizam, koje mu nisu potrebne i koje su višak,  može dovesti  do raznih problema kao što su nadutost, problemi s kožom, a često i zglobovima.

Organizam ima sam svoj sistem čišćenja, ali nije uvijek u mogućnosti na pravi način se riješiti svih bespotrebnih tvari.

U takvim situacijama je potrebno pomoći tijelu da se riješi viška tako što ćemo direktno uticati na takozvanu detoksikaciju organizma.  Detoksikacija označava čišćenje krvi i eliminisanje loših materija  iz nje.  To je normalan tjelesni proces uklanjanja ili neutraliziranja toksina kroz debelo crijevo, jetru, bubrege, pluća, limfne žlijezde i kožu.

Preporučuje se barem dva puta  na godinu jer pomaže tijelu da izbaci nakupljene toksine, ojača imunitet, obnovi razne organe i oslobodi se stresa.  Brojne su zdravstvene dobrobiti ovog procesa koji je u svojoj osnovi bezopasan.

Kada vam je potrebna detoksikacija?


Osobito je potrebno čišćenje organizma ako imate simptome poput neopisivog  umora, iritirane kože, alergije, otečenost kapaka i podočnjaka, nadutost trbuha, te lošu probavu.

Prvo što trebate učiniti je smanjiti unos toksina u organizam odnosno ograničiti unos šećera, alkohola, prerađene hrane pune konzervansa i zasićenih masnih kiselina poput mesa, jaja i mliječnih proizvoda.

Još jedna vrlo važna stvar koja potiče detoksikaciju je opuštanje, a svodi se na eliminaciju svakodnevnog stresa vježbanjem, meditacijom i ugađanjem toplim kupkama i welness programima.

Voda je osnovni pokretač ovog procesa!


Ipak, voda je osnovni pokretač ovog procesa. Ona ima jedinstvenu ulogu nošenja energije i informacija i može biti vrlo tačno „programirana"  kao jako i vrlo učinkovito oruđe za čišćenje i liječenje ljudskog tijela.

Voda može očistiti i izliječiti vaše tijelo jedino ako svakog dana popijete količine dovoljne za održavanje vaše krvi i tkiva konstantno dovoljno hidratiziranima i tako potpuno obnovite zalihe koje su izgubljene tokom  izlučivanja otpada. Kako biste spriječili dehidraciju i održali vaše tjelesne tekućine svježima, trebate piti oko dvije litre (6-8 čaša) čiste vode svakodnevno.

Osim toga, poboljšanje ćete pospješiti unosom odgovarajućih vrsta namirnica uz strogo pridržavanje određenog rasporeda. To znači da treba da jedete puno namirnica koje sadrže vlakna i time potiču probavu, uzimate vitamin C koji stimulira proizvodnju antioksidansa glutationa, spoja koji pomaže jetri u eliminaciji otrova iz krvotoka. Ukoliko uz to pijete dovoljno tekućine štetne tvari će se pojačano izlučivati mokrenjem i znojenjem.

Osim navedenog, osnovnog, postoje brojni načini vršenja ovog procesa uz razne vrste namirnica iz prirode a zavisno od toga kojem organu je detoksikacija najviše potrebna.

Toksini remete ravnotežu prirodne energije unutar stanica ljudskog tijela, te uzrokuju pad imuniteta i vitalnosti. Zato medicina danas preporučuje redovnu detoksikaciju organizma kako bi se održao njegov zdrav tok.