PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

01.09.2014.

Daljinsko jahanje – ispit izdržljivosti za konje i jahače

Daljinsko jahanje je jedna od pet olimpijskih i FEI disciplina konjičkog sporta. Ovu aktivnost možete upoznati kroz rad Konjičko-rekreativnog centra „Pegasos"!

 

daljinsko_jahanje

Šta je daljinsko jahanje?Daljinsko jahanje (Endurance) je ispit izdržljivosti za konje i jahače. Cilj daljinskog jahanja je proći dugačku stazu u prirodi u što kraćem vremenu, a da pri tome ne iscrpljujete konja preko norme.

Trke odnosno takmičeje u izdržljivosti konja i jahača u daljinskom jahanju (Endurance Ride) je takmičenje na kome se testira usklađenost brzine i izdržljivost konja i jača.

Ovakvo takmičenje bi trebalo da istovremeno utvrdi takmičarevo poznavanje tempa, načina kretanja i sposobnosti njegovog konja u trci kros-kantri tipa.


NastanakDaljinsko jahanje kao organizovana aktivnost prvo se razvilo u SAD-u.

Službeno se smatra da je daljinsko jahanje postala sportska disciplina 1950. godine kada je Wendell Robie jahao iz Nevade u Kaliforniju stazom Pony Expresa i završio je u roku manjem od 24 sata.

Daljinsko jahanje u Europi počelo se razvijati od 1960. godine. To je jedna od pet olimpijskih i FEI disciplina konjičkog sporta.


Konjičko-rekreativni centar „Pegasos"
Ovu i sve druge srodne aktivnosti možete naučiti u Konjičko- rekreativnom centru  "Pegasos" u Sarajevu.

Članovi tima ovog kluba pomoći će početnicima da savladaju osnove i pripreme se za uživanje koje donosi jahanje kroz prirodu, a onim naprednim, pomaći će granice i dati dozu adrenalina i avanture.

Smješten u mirnom i prirodnom okruženju, a samo 20 minuta od grada. Brojne seoske i šumske staze u mogućnosti su pružiti i jahačima i šetačima upravo ono što im treba - aktivan odmor na čistom zraku.

Pješčana arena za jahanje pogodna je za odvijanje časova, dresurne ili preponske treninge i održavanje takmičenja.

Manja, kružna arena se nalazi u pozadini štale i služi za trening konja, terapijsko jahanje, početne časove za odrasle i dječije časove.

Konji, jahanje, alpinizam, planinarenje ili neodoljivi spoj svega navedenog ponuđeni su i sprovođeni kroz niz aranžmana kreiranih tako da ima mjesta za svakoga.