PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

02.08.2014.

Cikliranje ugljikohidrata – pojam i značenje

Koncept carb cyclinga je prilično jednostavan - svaki dan unosi se različita količina ugljikohidrata (UH), a vezano uz to i različita količina kalorija. Kako to funkcioniše?

 

cikliranje

Šta znači ovaj pojam?


Cikliranje ugljikohidrata je isprobana (i djelotvorna) taktika u prehrani, a s ciljem gubitka masnog tkiva.

Osobe sa vrlo velikom količinom masnoga tkiva trebale bi svoju transformaciju započeti postepenim ubrzavanjem metabolizma i na kraju restrikcijskom dijetom.

S druge strane bodybuilder koji je u fazi dobivanja mišićne mase puno će prije svoj cilj postići jede li "čisto", ali i unoseći kontinuirano veće količine ugljikohidrata (između ostaloga).

Najviše će koristi imati pojedinci koji su već u "pola" forme.

Koncept carb cyclinga je prilično banalan i jednostavan - svaki dan unosi se različita količina ugljikohidrata (UH), a vezano uz to i različita količina kalorija.

Koji su to ugljikohidrati?


Ugljikohidrati na koje se cikliranje odnosi su škrobasti složeni ugljikohidrati.
 
Njihovi najčešći izvori su: riža, krompir, zobene pahuljice i sl.

Osim njih u zbroj ulaze i ugljikohidrati iz PWM-a (glukoza, vitargo i sl.). Povrće (zeleno, lisnato+brokula) koje unesemo, iako tehnički gledano sadrži ugljikohidrate, ne ulazi u zbroj i možemo ga unijeti koliko god želimo.

Maksimalni unos trebao bi biti između 2,2 i 3,3g UH/kg, ovisno o dnevnoj aktivnosti, intenzitetu treninga, dobi, spolu
Praktično je kao jedan ciklus uzeti pet dana.

Rezultati


Kao i u puno stvari koje se tiču funkcionisanja tijela, tako i kod carb cyclinga ne postoje tačne brojke. Treba se jednostavno fotografisati početno stanje, krenuti sa teorijskim vrijednostima unosa UH i nakon cca dvije sedmice fotografisati ponovo.

Usporedite fotke i objektivno zaključite (ili dajte nekome da prosudi) ima li pomaka.

Ako je pomak nastao, nastavite sve do ponovljene kontrole. Ako pak nema rezultata - ili je količina UH još prevelika ili je trening preslaboga intenziteta (moguće je da je problem u obje komponente).

Tada treba napraviti korekciju i nastaviti korigovati sve dok ne vidimo pomak.