PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

27.06.2014.

Brzo klizanje u BiH

Ovaj sport bio je u programu svih zimskih olimpijskih igara do sada. Nakon dugotrajnih nastojanja, danas postoji i u našoj zemlji. Predstavljamo dugu tradiciju Klizačko-koturaljskog  kluba „Bosna"!

 

brzo_klizanje

O nastanku


Brzo klizanje je sport u kojem je cilj u što kraćem vremenu prijeći zadanu udaljenost kližući na ledu. U osnovnoj varijanti ovog sporta takmiči se na kružnoj stazi dužine 400 metara, a koja može biti u dvorani ili na otvorenom.

Takmiče se istovremeno po dva učesnika, jedan u unutarnjoj te jedan u vanjskoj stazi.

Klizači nose na ramenu traku čija boja označava stazu u kojoj je klizač startao, bijelu za unutarnju i crvenu za vanjsku stazu. S obzirom da je unutarnja staza kraća, takmičari za vrijeme trke, ovisno o dužini staze, moraju više puta zamijeniti staze u kojim kližu, da bi se izjednačile udaljenosti.

Postoji i ekipno takmičenje, u kojem se takmiče po tri klizača iz jedne momčadi, također u formatu dvije ekipe u utrci. Momčadi kližu samo u unutarnjim stazama, a startaju sa suprotnih strana, i to po osam krugova muškarci, odnosno šest krugova žene.

Brzo klizanje je olimpijski sport te je bio u programu svih zimskih olimpijskih igara do sada.

Međunarodna klizačka organizacija ISU jedna je od najstarijih sportskih organizacija, te organizira Svjetska prvenstva u brzom klizanju još od 1893. godine.

Klizačko-koturaljski klub „Bosna"Klizanje na ledu je u prošlim vijekovima bilo popularno i u glavnom gradu naše zemlje.

Ipak, za stvarno klizalište trebalo je čekati otvorenje prve dvorane sa umjetnim ledom u Skenderiji, da bi se 1967. godine u BiH počela organizovati prva prvenstva u klizačkim sportovima, prije svega u brzom klizanju.

Otprilike od tog vremena datiraju počeci aktivnosti klizača i trenera, koji će kasnije činiti okosnicu Klizačko koturaljskog kluba „Bosna".

Klub je zvanično osnovan 1981. godine.

Priznanja


Klizačko koturaljski klub Bosna osnivač je Saveza klizačkih sportova Bosne i Hercegovine, koji je ujedno član Međunarodne klizačke unije (ISU).

Klub se sa velikim uspjehom takmiči na državnim prvenstvima i na ekipnim takmičenjima te redovno osvaja prvo mjesto. U pojedinačnoj konkurenciji „Bosnini" predstavnici osvajaju gotovo sve medalje.

U KKK „Bosna" su djelovale sekcija za brzo klizanje na duge staze (long track), sekcija za umjetničko klizanje i sekcija za brzo koturanje.


Klizanje


U periodu od 1999. do danas u Sarajevu je led postavljan u jedanaest navrata, i to u trajanju od mjesec do četrdeset dana godišnje. Iako da je to bilo nedovoljno i za adekvatne treninge, u ovom klubu su ipak uspijevali organizovati i škole klizanja.

U poslijeratnom periodu „Bosnini" takmičari, u klupskom ili reprezentativnom dresu BiH, učestvovali su u prosjeku godišnje na više od deset međunarodnih takmičenja kako u brzom klizanju na kratke staze, tako i u umjetničkom klizanju.

Ostvarivali su zapažene rezultate, osvajali medalje i plasmane u finale u više disciplina u brzom klizanju, a uspješni su bili i u umjetničkom klizanju.