PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

17.06.2014.

Brazilski jiu-jitsu - tehnikom protiv snage

Ovaj sport promovira princip da manja, slabija osoba korištenjem ravnoteže i tehnike može uspješno da se odbrani protiv većeg i jačeg napadača. Naučite ovu tehniku u borilačkom klubu „FENIX"!

 

jiujitzu

Šta je brazilski jiu-jitsu?


Brazilski džiju-džicu (u medijima i u obliku brazilski jiu-jitsu) je borilačka vještina i borilački sport koji je usredotočen na grappling i osobito na borbu na tlu sa ciljem dobivanja dominantne pozicije te korištenjem zglobnih koštaca i gušenja da se prisili protivnika na predaju.

Sistem se razvio iz modificirane verzije juda prakticiran prije 2. svjetskog rata uključujući i neke tehnike iz klasičnog Jujutsua te sa fokusom na ne-wazu (podne tehnike).

Ovim je razvijena je nova borilačka veština efikasna za ljude manje konstitucije i snage. Promovira princip da manja, slabija osoba korištenjem ravnoteže i tehnike se može uspješno obraniti protiv većeg i jačeg napadača.

Borba na tlu


Najvažniji faktor koji razlikuje brazilski jiu jitzu od juda i nekih škola jujutsua je da BJJ daje namjerni naglasak na borbu na tlu.

Brazilski jiu jitsu se smatra najefikasnijom vještinom u takozvanoj borbi "1 na 1”, što proizilazi iz činjenice da je u njemu borba u parteru (ležeći na zemlji) dovedena gotovo do savršenstva.

Danas je popularizaciji i razvoju jiu jitsua u svijetu doprinjela popularnost "ultimate fighta", gdje je vidljivo da se velika većina borbi završi na tlu.

Budući da su borci iz Brazila dominirali borbi na tlu, posebno valja istaknuti porodicu Gracie, koji su razvili svoj jiu jitsu, brazilski jiu jitsu.

Borilački klub „FENIX"


Borilački klub „FENIX" postoji od 2011. godine a osnovni ciljevi su edukacija, obuka i rad sa stanovništvom i pojedincima primarno kroz borilačke sportove i  održavanje psihofizičke kondicije kroz programe fitnessa-a i yoge!

Ovaj klub pruža vrhunski ambijent i uslove u kojima ljudi bez obzira na prethodno iskustvo, godine ili trenutnu kondiciju uče mješovite borilačke vještine (MMA) koje u svojoj osnovi imaju rvanje, brazilski jiu jitsu, judo, boks i muay thai.

Učenje i vladanje borilačkim vještinama olakšano je činjenicom da je klub je opremljen vrhunskim salama i uslovima za vježbanje, gdje ćete uz pomoć kompetentnih trenera s dugogodišnjim iskustvom u borilačkim sportovima brzo postići željene rezultate.


Šta dobijate MMA treningom?


MMA treninzi su prilagođeni i namijenjeni kako polaznicima u vrhunskoj formi koji žele efikasne i takmičarske treninge, tako i polaznicima koji se po prvi put sreću sa ovim sportom, ili ga jednostavno žele trenirati zbog zdravlja, fitnessa ili zabave.

Cilj je motivisati polaznike da se u zajedničkom radu međusobno pomažu, dijele znanje i tehnike jer se time jača jedinstvo, dobra atmosfera i poboljšava sistem učenja i razvoja talenta pojedinca.

Za najmlađe polaznike tu su kursevi karate-a, judo-a i brazilske jiu jits-e kao osnove za ulazak u veliki svijet mješovitih borilačkih vještina.

Osnovna vizija je stvaranje vrhunskih sportista i zdravih pojedinaca članova našeg društva kroz sportske aktivnosti!