PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

17.11.2011.

Badminton: Sport primjenjiv u obuci vojske

Lijepe vijesti vezane za badminton stižu iz Rusije. Ruska vojska odlučila je nabaviti određenu količinu reketa za potrebe svojih pripadnika. Treninzi će biti korisni za osposobljavanje elitnih snajperskih jedinica jer praćenje loptice vježba očne mišiće, kardiovaskularni sistem i pridonosi brzini reakcije.

 

badminton ruska vojska

Nakon što su nedavno ruski predsjednik Dimitrij Medvedev i njegov prethodnik, ali i nasljednik, Vladimir Putin odigrali partiju badmintona , rusko ministarstvo odbrane najavilo je kako će nabaviti čak 10 hiljada reketa za badminton kako bi uvježbavalo svoje elitne jedinice.

Promovisanje i prihvaćanje novog sporta u vojne svrhe pravda se činjenicom da je riječ o korisnom sportu (što svi oni koji već igraju badminton vrlo dobro znaju).

Posebno je koristan za osposobljavanje elitnih snajperista jer praćenje loptice vježba očne mišiće, jača kardiovaskularni sistem i pridonosi brzini reakcije - istaknuo je Aleksandar Ščepelev, šef odjela za fizičku pripremu ministarstva. Služba za odnose s javnosti ruskog ministarstva odbrane potvrdila je nabavljanje reketa za badminton, međutim nije navela o kojoj količini se radi.

Glasnogovornik ministarstva istaknuo je kako igranje badmintona neće biti obavezno za sve vojnike (vjerujemo da će većina vrlo rado igrati nakon što se upozna sa našim sportom).
I badminton savez BiH je već prije godinu dana stupio u kontakt sa predstavnicima oružanih snaga BiH u želji da i pripadnici vojske BiH počnu igrati badminton. Dobra volja postoji a BS BiH planira u idućoj godini donirati određenu količinu opreme oružanim snagama i tako ih uključiti u poveću grupu armija koje već badminton koriste za bolju fizičku pripremu svojih pripadnika.