PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

02.09.2014.

Astma i sport – savjeti i preporuke!

Tjelesna aktivnost više je nego poželjna za osobe oboljele od astme, ne samo zbog fizičke dobrobiti nego i zbog psihosocijalnih razloga. Evo nekoliko savjeta za astmatičare!

 

astma

Aktivnost ili ne?


Dugi niz godina vladalo je mišljenje kako sport negativno utiče na osobe oboljele od astme. Preporučivalo im se da se ne bave sportskim aktivnostima, a djeca oboljela od astme redovno su bila oslobođena nastave tjelesne kulture.
 
Mnogi doktori ovakvog su mišljenja i danas, ali brojna istraživanja provedena tokom godina na ovu temu dokazala su suprotno.

Astma je hronična  bolest dišnih puteva koja uzrokuje probleme pri disanju.

U podlozi astme leži hronična upalna reakcija sluznice dišnih puteva, najčešće alergijska, koja u fazama pogoršanja uzrokuje stezanje mišića malih dišnih puteva i pojačano stvaranje sluzi što dovodi do otežanog protoka zraka te uzrokuje gušenje i druge simptome kao što su: iznenadan gubitak daha, kašalj, otežano disanje, pištanje i osjećaj stezanja u prsima.

Tjelesna aktivnost više je nego poželjna za osobe oboljele od astme, ne samo zbog fizičke dobrobiti nego i zbog psihosocijalnih razloga.

Ipak, važno je biti oprezan pri odabiru vrste sporta i uslova vježbanja.

Kako trenirati?


U toku sportske aktivnosti povećava se dubina disanja, smanjuje se broj respiracija, poboljšava plućni kapacitet i poboljšava cirkulacija i rad srca.

Uz pravilan program liječenja, kod većine bolesnika astma se tako dobro stabilizira da pacijent može bez ograničenja sudjelovati u tjelesnim aktivnostima.

Preporučuju se hodanje, lagana vožnja biciklom, yoga, golf, gimnastika, trčanje na kratke pruge.. Plivanje se apsolutno svima preporučuje, zbog tople, vlažne atmosfere, i jačanja disajne muskulature, ukoliko ne postoji alergija na hlor.

Optimalna učestalost je tri do pet dana sedmično dok intenzitet treba prilagoditi svakom sportašu osobno, ovisno o njegovim mogućnostima.

Bolesnicima s astmom ne savjetuje se ronjenje, paraglajding, padobranstvo i slični sportovi gdje se aktivnost obavlja u područjima smanjene koncentracije kisika i kod kojih se ne može trenutno reagovati i pomoći bolesniku.