PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

25.05.2015.

Ananas – na listi najzdravijih namirnica svijeta

Šoljica ananasa osvježavajući je i zdrav obrok od samo 80 kalorija. Cjelokupan plod je ljekovit te koristi zdravlju i ljepoti!

 

ananas

Tropsko voće


Ananas je jedna od najpoznatijih tropskih voćki danas koja spada među najzdravije namirnice svijeta.
Uvrštava se među najljekovitije biljke. Kod ananasa je sve upotrebljivo i korisno za naš organizam. List se može koristiti kao čaj.

Samo prilikom kupovine ananasa treba gledati da plod miriše i da su mu unutrašnji listovi zeleni i da ne otpadaju na dodir. Osim listova i kora ananasa je također jako bitna i ljekovita.

Štiti organizam od negativnih posljedica stresa, te pogoduje i zdravlju.

Šoljica ananasa osvježavajući je i zdrav obrok od samo 80 kalorija.

Blagodati


Bogat je enzimima, mineralima, te sadrži kalcij, kalij, magnezij, fosfor, željezo, jod i cink te provitamin A i vitamine E, C i B-grupe.

U jezgri ploda nalazi se bromelain koji ima širok spektar povoljnih utjecaja na zdravlje. To je ustvari grupa enzima koji razgrađuju proteine što znači da pomažu procesu probave.

Pomaže kod jakih upala, prekomjernih grušanja krvi, ali i kod osoba oboljelih od raka.

Istraživanja su pokazala da ima utjecaja na suzbijanje tumornih stanica dojke, pluća, debelog crijeva te melanoma.

Bromelain prodire i kroz kožu. Pojačava cirkulaciju, smanjuje krvni tlak i pomaže kod arterioskleroze. Uklanja lokalne mišićne i menstrualne grčeve. Podiže razinu bjelančevina u tijelu, rasterećuje gušteraču, uklanja edeme i vodu iz tijela, ublažava oticanje i bol, liječi bolesti sinusa, astmu i dijabetes itd.

Imajte na umu da je svježi ananas vrlo zdrav i da ima malo kalorija, no to se ne bi moglo reći za mnoge konzervirane verzije, kojima je dodan šećer i aditivi.