PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

02.06.2014.

Američki fudbal u Bosni i Hercegovini

„Klub američkog fudbala Spartans" zaslužan je za prezentaciju ovog popularnog američkog sporta našoj publici. Upoznajte ovaj klub i pravila spomenutog sporta!

 

spartans

Pravila igre

Mnogi smatraju da je ovo jednostavan sport, temeljen na udaranju jedni drugih, ali nije. Američki fudbal je temeljen na strategiji i timskoj igri.

Američki fudbal se igra 11 na 11 slično kao drugi sportovi. Razlikuje se u tome što svako od te 22 osobe na terenu ima svoju funkciju i svaka je jednostavno važna.

Ekipa sa najviše poena na kraju utakmice pobjeđuje, utakmice traju 4 četvrtine po 15 minuta, a poeni se postižu tako što ekipa prenese loptu na protivnički kraj terena i to je 6 poena. Lopta se može prenijeti bacanjem ili trčanjem. Cilj odbrane je da zaustavi drugu ekipu od napretka.

Izvođenje tih akcija i usavršavanje timskog rada se trenira, cilj je savršenstvo i da se to postigne trebaju godine, rada, truda i želje.

Zaštitna oprema


Američki nogomet je prilično zahtjevan sport, koji pred igrače stavlja velike fizičke napore.

Također je poznat kao prilično nasilan sport, iako su desetljećima uvođena pravila s ciljem da se ograniči mogućnost ozljeda. Zbog toga su igrači opremljeni i sa zaštitnom opremom koja ih štiti od ozbiljnijih povreda.

U Europi je u mnogo slučajeva pogrešno  preveden kao nogomet, dok sam sport nema veze s samim nogometom, nego je sličniji europskom rugbyju.


Prvi klub u BiH


Mnogi od vas i ne znaju da u Bosni i Hercegovini postoji klub ove vrste sporta.

Klub američkog fudbala Spartans" je prvi klub americkog fudbala (za sve zainteresovane od 17 do 32 godine) i flag fudbala (za djecu od 10 do 17 godina) u BiH sa tendencijom brzog razvoja i izuzetnim odnosom sa klubovima u regionu.

Zaslužni za prezentaciju ovog popularnog američkog sporta bh. publici, ovi momci bilježe brojne nastupe od svojih početaka.

Klub primjenjuje najnove metode treninga koje su dostupne i ima odličnu opremljenost."Sarajevo Spartans" je klub američkog fudbala zvanično osnovan 11. jula 2011. godine. Za ovo relativno kratko vrijeme, zabilježili su zapažene rezultate na regionalnoj sceni, te pobjedama i trofejima promovisali našu državu van njenih granica.

Ovaj klub donosi jedan posve novi novi sport na područje naše zemlje, većini u potpunosti nepoznat. Ipak, zahvaljujući potencijalu i nastupima, postoje velike mogućnosti da se razvije u ozbiljan sport i kod nas.