PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

07.06.2014.

Airsoft – vojni sport za rekreativce

Ovu vrstu zabave, sličnu paintballu možete probati i u našoj zemlji i to u AirSoft Klubu Banja Luka! Upoznajte način na koji rade!

 

airsoft

Nova rekreacija


Airsoft je vojni simulacijski sport, sličan paintballu, u kojem se upotrebljavaju replike vatrenog oružja, koje izbacuju kuglice od tvrde plastike.

Airsoft svoje korijene vuče iz Japana gdje se razvio kao zabavna timska igra. Svoj procvat je doživio u SAD-u gdje je, uz paintball, postao vrlo popularna timska igra zbog svoje realističnosti, sigurnosti i pristupačnosti.

Sistem igre


Bit samog mehanizma airsoft opreme je da malom količinom vazduha izbacuje plastičnu kuglicu, tzv. BB (Ball Bearing).

Airsoft je kao aktivnost najprepoznatljiviji upravo zbog realizma svojih replika. To je razlog zbog kojeg ga koriste vojske i policije mnogih zemalja svijeta pri svojim treninzima i usavršavanjima, a igračima pruža dijelić toga svijeta.

Za zaštitu pri igranju obavezne su zaštitne naočare ili maska preko cijeloga lica.

Sve igre i scenariji koji se koriste u paintball-u pogodni su i za airsoft. Vlada mišljenje da se airsoft igra isključivo na šumskim terenima, ali pogodni su svi tereni, od otvorenog mil-sima do bliske borbe po građevinama.

Airsoft u BiH


U našoj zemlji također možete pronaći ovu zanimljivu rekreaciju. AirSoft Klub Banja Luka osnovan je 2009. godine u cilju sprovođenja sportskih aktivnosti iz oblasti AirSoft-a.

Klub je sportska organizacija osnovana kao nestranačka, nevladina i neprofitabilna organizacija čiji je cilj udruživanje građana radi sprovođenja sportskih aktivnosti i rekreacije.

Radi ostvarivanja svojih ciljeva, klub naročito radi na sprovođenju sljedećih djelatnosti: organizuje manifestacije sportskog i humanitarnog karaktera, učestvuje na raznim sportskim i humanitarnim manifestacijama, sarađuje sa udruženjima, savezima i organizacijama bliskih interesa u zemlji i inostranstvu itd.Broj članova u klubu je neograničen, i svi se mogu pridružiti.

Klub u svojim redovnim aktivnostima sprovodi različite tipove treninga te organizuje susrete sa domaćim i stranim klubovima u cilju usavršavanja i sticanja iskustva.