PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

16.06.2014.

Aikido – vještina i filozofija u sportu

Aikido je jedina netakmičarska borilačka vještina i kao takva sadrži brojne tehnike koje su elegantne i vrlo efikasne. Naučite osnove ove vještine u Aikido Jujutsu klubu "Shindokan"!

 

aikido

Nastanak


Aikido je moderna japanska borilačka vještina namjenjena ličnom psihofizičkom razvoju.

Svoje korijene vuče iz više starih japanskih borilačkih sistema, kao i iz istočnjačke filozofije i načina života.

Njen osnivač Morihei Uešiba je tokom svog života izučavao mnoge vještine čije je elemente redefinisao i svoju vještinu nazvao aikido.

Aikido je borilačka vještina i filozofski razvoj u isto vrijeme. To je efektivni oblik borbe koji bi mogao da se upotrijebi u realnoj situaciji.

Značenje


Značenje  naziva "aikido"   je put ka harmoniji sa okolinom i cijelim  univerzumom. Ai znači sklad, harmonija a  Ki znači pokretačka energija, volja ili osećaj i Do znači put. Aikido je jedina netakmičarska borilačka vještina i kao takva sadrži brojne tehnike koje su elegantne i vrlo efikasne.

Vježbanje aikidoa čini slabog čovjeka jačim a jakog svjesnog svoje snage.

Aikido proističe iz džiu džice i mačevanja odnosno koristi tehnike koje su svoj izvor našle u ovim dvjema vještinama a danas se u svijetu vježba na mnogo načina koji su se pretvorili u različite stilove.

Aikido je vrsta komunikacije koja stalno teži samokorekciji u usaglašavanju s trenutnom situacijom.

Aikido Jujutsu klub "Shindokan"


Aikido Jujutsu klub "Shindokan" započeo je sa radom 1988. godine uz punu podršku članova i trenerskog osoblja tadašnjeg Judo kluba "Bosna". Klub 1997. godine nastavlja sa radom pod nazivom Udruženje Građana Aikido klub "Osnivač" Sarajevo.

Pod ovim nazivom klub radi sve 2010. godine kad mijenja naziv u Aikido Jujutsu klub "Shindokan".

Klub 2002. godine postaje punopravni član "Međunarodne Asocijacije Borilačkih Vještina" i predstavnik ove asocijacije za Bosnu i Hercegovinu.U organizaciji kluba održan je prvi seminar Aikido vještine u Bosni i Hercegovini. Klub trenutno broji više od četrdeset aktivnih članova. Od 2003. godine podjeljen je na dvije sekcije: Ju Jutsu i aikido.

Klub je član i jedan od osnivača Budo savjeta Bosne i Hercegovine (BSBIH), udruženja  iz oblasti borilačkih vještina i sportova. Od 2007. godine punopravni je član International Shinbudo Association (ISA), sa aktivnim učešćem na takmičenjima i seminarima u organizaciji ISA.

Članovi kluba od 2003. godine učestvuju na mnogobrojnim domaćim i međunarodnim takmičenjima u vještini Jujutsu na kojima su osvojili više od 50 medalja u disciplinama.

Treninzi u klubu su prilagođeni za sve zainteresovane od 7 - 77 godina a vode ga treneri sa dugogodišnjim sportskim stažem  koji su osvajači brojnih medalja na Jiu Jitsu takmičenjima.