PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

22.11.2014.

Aerobno vježbanje – snaga i kondicija!

Cilj aerobika je povećati snagu, elastičnost i kardiovaskularni kapacitet organizma. Probajte ovaj trening u „Lifestyle Clubu" Sarajevo!

 

aerobik

Nastanak


Aerobno vježbanje znači vježbanje uz prisustvo kiseonika. Kod takvog oblika vježbanja uključene su sve velike grupe mišića i traje minimalno 20 minuta.

Aerobik je vrsta treninga koja kombinuje ritmičke aerobne vježbe s istezanjem i vježbama snage. Cilj aerobika je povećati snagu, elastičnost i kardiovaskularni kapacitet organizma. U načelu se izvodi grupno, uz muziku i prisustvo instruktora aerobika.

Ovaj oblik vježbanja prevashodno ima za cilj povećavanje frekvence srca (u toku vježbanja), smanjenje vremena oporavka-poboljšavanje kondicije, redukciju potkožnog masnog tkiva, oblikovanje mišića i djeluje sveobuhvatno na poboljšanje zdravstvenog stanja.

Pokreti se ponavljaju ciklično, a njihov intenzitet se može kretati između 50-90% maksimalne frekvence srca (ovo je okviran broj i u mnogim svjetskim literaturama se mijenja od 45-85 ili 95%).

Počeci


Časovi aerobika, koji se najčešće održavaju u teretanama i fitnes centrima, podijeljeni su prema intenzitetu treninga, tako da se polaznici smještaju u različite grupe s obzirom na njihovu tjelesnu spremnost.

Aerobik je, kao način održavanja spremnosti ljudstva, prvo počelo koristiti Ratno zrakoplovstvo SAD-a, a početkom 1980-ih ga je popularizirala glumica Jane Fonda.

Danas postoji i takmičarski vid aerobika, sportski aerobik, koji koristi zahtjevnu koreografiju, ritmičku i sportsku gimnastiku i gdje takmičari, slično umjetničkom klizanju, moraju izvesti određene elemente.

„Lifestyle Club" iz SarajevaPosjetite „Lifestyle Club" te poboljšajte kondiciju, oblikujte tijelo, relaksirajte se, dobro se zabavite i živite zdravije.

U ugodnoj atmosferi možete vježbati pod stručnim nadzorom profesionalnih i školovanih trenera s bogatim iskustvom. Ovaj klub prati svjetske fitness trendove i u ponudi nudi njihove programe  kao što je Zumba, RTP, Les Mills i drugi.

Postoji individualan pristup svakom članu ponaosob. Savjetuju  o pravilnom  načinu vježbanja, te zdravoj prehrani.

Nije važno  kojom se aktivnosti želite baviti, članovi su tu da se zajednički i kroz dogovor posvetite postizanju vaših ciljeva.


Ponude kluba


Koristeći svoje vještine i naprednu tehnologiju dostupnu u klubu, bit ćete u mogučnosti  planirati svoj put do zdravlja, fitnessa i dobrobiti.

Klub nudi  besplatnu analizu vašeg nivoa fitness-a  i programiranje plana vježbanje. Na osnovu toga, izrađuje se porgram koji je najpogodniji za vas i za postizanje određenih ciljeva.

Cilj uvodnih treninga „Check&Go"  je da ustanovi sadašnju situaciju, postavi ciljeve i odredi kako brže do njih.

Treneri će vam približiti  teretanu i treninge, pomoći da se uklopite i naviknete u novom ambijentu.