PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

18.01.2016.

Završena Balkanska hokej liga

Proteklog vikenda održano je drugo kolo Balkanske hokej lige u  kojoj su učestvovale ekipe iz Bugarske, Makedonije, Srbije i BiH. Lider Spartak iz Subotice je pobijedio u svim utakmicama. Najjači otpor pružila mu je ekipa Vukova iz Sarajeva  izgubivši sa tri gola razlike (6:3). 


 

balkanska_hokej_liga


Prve pobjede u ligi, Vukovi su ostvarili u utakmici sa Slavijom iz Bugarske (5:3) i Metalurgom iz Skoplja (5:1). 


„Za naš tim Balkanska hokej liga je dobra prilika da odmjerimo snage sa ekipama koje igraju na nešto većem nivou. Ovo takmičenje također predstavlja i mogućnost da naši igrači steknu  međunarodno iskustvo. Veoma sam zadovoljan postignutim rezultatima, s obzirom da je tim svega petnaest dana na ledu, i da su iza nas tek tri kola domaćeg prvenstva", izjavio je Denis Siljadžić, predsjednik HK Vukovi Stari Grad Sarajevo.
 
Za razliku od nastupa u Skoplju, Vukovi pojačani Mirzom Omerom i Amarom Hadžiosmanovićem, su pružili kvalitetan, dinamičan i efikasan hokej. Vukovi su pokazali da bh. hokej može da se nosi ravnopravno sa klubovima u regiji. Međutim, za maksimalne domete potrebno je imati ledenu dvoranu koja bi bila na raspolaganju minimalno šest mjeseci.
 
„Očekujemo da nadležne institucije prepoznaju potencijal sportova na ledu, te pomognu oko lokacije i potrebnih dozvola, kako bi se postavila mala montažna dvorana, koju je nabavio klub Vukovi", dodao je Silajdžić.


„Vukovi predstavljaju okosnicu naše hokejaške reprezentacije. Moramo biti zadovoljni izvanrednom igrom i uspjehom koje su postigli ovog vikenda, unatoč svim opstrukcijama i nerazumjevanju menadžmenta ZOI'84, koji upravlja Zetrom, a kojeg smatramo najviše odgovornim za to što publika nije u potpunosti napunila Zetru. Stoga, ćemo zahtjevati da se uslovi poslovanja transparentno postave na web stranicu, najmanje tri mjeseca prije početka sezone", izjavio je Senad Zaimović predsjednik Hokejškog saveza BiH, te dodao: „Savezi sportova na ledu će uputiti žalbu svojim međunarodnim klizačkim i hokejaškim federacijama, te Međunarodnom olimpijskom komitetu, koji su dali novčanu potporu za obnovu Zetre. Žalba će se pozivati na neispunjavanje ugovornih obaveza od strane ZOI'84 i nadležnog Ministarstva privrede kantona Sarajevo jer je Ugovor definisao da će Zetra biti na raspolaganju svim sportistima Sarajeva i Bosne i Hercegovine, i to pod najpovoljnijim ekonomskim uslovima.

Prvoj utakmici između Vukova i Spartaka prisustvovali su Ivo Komšić, gradonačelnik Sarajeva, Mirvad Kurić, ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo, Samir Avdić, direktor EYOF-a, i Suvad Džafić, pomoćnik ministra za sport BiH.
 
Hokejaški savez BiH posebno raduje podrška Maureen Cormack, ambasadorice SAD-a,  koja je svojim prisustvom  pokazala razumjevanje za sport, a u razgovoru je više puta naglašeno da se djeci u BiH moraju osigurati uslovi za nesmetan sportski razvoj. 

Sport omogućava mladima da postanu zdrave ličnosti, i daje veliki potencijal za izgradnju kvalitetnije društvene zajednice.

Za HK Vukovi Stari Grad Sarajevo su nastupili: 
Pašović, Pribišić, Pilav, Korjenić, Zaimović, Alić, Richard, Posavec, Nikulin, Tokić, Gašević, Ćatović, London, Hodžić, Hadžihasanović, Selmanović, Omer, Munčan, Ramić i Selimović.

Tabela nakon drugog kola Balkanske hokej lige, nakon šest odigranih utakmica:
1. HK Spartak Subotica 18
2. HK Metalurg Skoplje 9
3. HK Vukovi Stari Grad Sarajevo 6
4. HC Slavija Sofija 3


Slijedeće kolo Balkanske hokej lige se igra u Subotici od 12. do 14. februara, 2016.