PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

26.11.2014.

Završen je turnir za badminton rekreativce Baščaršija Sarajevo Open 2014.

Turnir je okupio badmintonaše iz nekoliko zemalja, prije svega onih iz regije: Hrvatske, Srbije, Slovenije i BiH, a tu su bili i predstavnici Turske i Danske.

 

badminton_turnir_bascarsija_open_2014

U Sarajevu je 22.11.2014. godine organizovan drugi po redu turnir za igrače rekreativce po nazivom "Baščaršija Sarajevo Open" izdanje za 2014. godinu.

Uz njih, turniru su se priključili i predstavnici kineske ambasade u Sarajevu tako da je ovogodišnje izdanje bilo veliki iskorak u odnosu na prvi turnir iz 2013. godine.U ovom okupljanju prijatelja iz različitih zemalja, zaljubljenika u badminton, zvanično učešće je uzelo 73 takmičara koji su nakon 244 meča u 9 kategorija i 11 sati intezivnog igranja došli do osvajača medalja:

POJEDINAČNO MUŠKARCI A kategorija
 
1. BAJŽEL MITJA (SLOVENIJA)
2. KRKEC MATJAZ (SLOVENIJA)
3. URBAN CUNDER (SLOVENIJA)
 
POJEDINAČNO MUŠKARCI B kategorija
 
1. FATIH  KAҪAŞLI (TURSKA)
2. DEJAN SREBRENJAK (SLOVENIJA)
3. MARIN FABIJANIĆ (HRVATSKA)
 
POJEDINAČNO MIŠKARCI C kategorija
 
1. IRFAN BEŠIĆ (BIH)
2. KENAN MLINAREVIĆ (BIH)
3. ILJAS KARAMEHMEDOVIĆ (BIH)
 
POJEDINAČNO ŽENE A kategorija
 
1. MARIJA BULATOVIĆ (SRBIJA)
2. SOFIJA KARANOVIĆ (SRBIJA)
3. SOFIJA DMITROVIĆ (SRBIJA)

POJEDINAČNO ŽENE C kategorija
 
1. HANA BURAZEROVIĆ (BIH)
2. AZRA KARUP (BIH)
3. AMELA MUFTIĆ (BIH)
 
MUŠKI PAROVI A kategorija
 
1. ANTONIJO LOVRIĆ, BORIS SLANC (HRVATSKA)
2. GREGOR PEŠKIR, IGOR REPŠE (SLOVENIJA)
3. MITJA BAJŽEL, RLAŽ ZAKOTNIK (SLOVENIJA)

MUŠKI PAROVI B kategorija
 
1. MATIĆ FORTUNA, DEJAN TOMAŽIĆ (SLOVENIJA)
2. DALIBOR DORINKO, EVA MEGLIĆ (HRVATSKA SLOVENIJA)
3. DEJAN SREBRENJAK, ROK STEHOVEC (SLOVENIJA)
  
ŽENSKI PAROVI A kategorija
 
1. OLJA FAIL, SOFIJA KARANOVIĆ (BIH SRBIJA)
2. MARIJA BULATOVIĆ, SOFIJA DMITROVIĆ (SRBIJA)
3. TEJA BENETIĆ, URŠKA TOMAŽIĆ (SLOVENIJA)
 
MJEŠOVITI PAROVI
 
1. ANTONIJO LOVRIĆ, SOFIJA KARANOVIĆ (HRVATSKA SRBIJA)
2. FILIP LONĆARIĆ, MARIJA MARKOVIĆ (HRVATSKA)
3. MIROSLAV KOČIĆ, OLJA FAIL (BIH)

Turnir je iskorišten za promociju "Hemofarmovog" proizvoda  "Magnetrans 375", prijatelja sportista kojima prava doza magnezija pomaže da njihovi mišići budu spremni za najveće napore.

Pored samih takmičara ovaj sportsko-turistički hepening je okupio i njihove prijatelje i članove porodica od kojih su neki prvi put bili u Sarajevu.
 
Da su ovi turniri u velikoj mjeri u funkciji promocije i iskorištavanja turističkih potencijala gradova u kojima se održavaju govori i to da su gosti u potpunosti popunili kapacitete dva sarajevska hostela:"Massimo"( koji je službeni partner BSBiH) i "Balkan-han", uz zajedničku večeru u jednom od sarajevskih restorana. Naravno, mnogi su do ranih jutarnjih sati uživali u sarajevskim kafićima i klubovima.

Ovo je bila i prilika da prijatelji iz Hrvatske predaju opremu koju su holandski badmintonaši prikupili tokom otvorenog prvenstva Holandije kao simboličan znak podrške BSBiH, a koja je zahvaljujući angažmanu Filipa Lončarića na siguran način stigla u ruke BiH badmintonaša. Veliko hvala Filipu koji je još jednom pokazao da se na njega može računati u svakom pogledu i da je zaista posvećen uspjehu i razvoju ove lijepe badminton priče u regiji.

Organizator ovog izuzetno uspješnog tunira je bio badminton entuzijasta iz Sarajeva Bekim Kastrati uz saradnju sa upravom gimnazije na Dobrinji.

Okupljanja badminton prijatelja se nastavljaju tokom cijele godine na različitim lokacijama u regiji pa i šire, BiH badmintonaši će se još aktivnije uključiti, sa novim izdanjem "Baščaršija Sarajevo Open",uz uključivanje drugih BiH gradova u ovu izuzetno pozitivnu i afirmativnu priču.