PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

27.10.2015.

Vodič kroz masaže

Masaža je najstarija fizioterapeutska tehnika, a unatoč razvoju tehnologije i korištenju raznih aparata za masažu, ona ipak ostaje nezamjenjiva. U ovom tekstu pokušaćemo da predstavimo najpopularne vrste masaže.

 

masaza


Vrste masaže tijela


Napeti ste i htjeli biste si priuštiti masažu. Uhvatili ste vremena i sad vam je još samo preostalo izabrati neku koja vam najviše odgovara. Od svih vrsta masaže osvrnut ćemo se na one najčešće.

Klasična, švedska masaža


Terapeut laganim dodirom prvo zagrijava, a zatim gnječenjem, lupkanjem, trljanjem i trešnjom dovodi do maksimalnog opuštanja tijela. Klasična masaža spada u najrasprostranjenije i najjeftinije. Ova masaža potiče cirkulaciju i smanjuje stres. Također pomaže u ublažavanju bola u zglobovima i ukočenosti, a pokazala se da smanjuje bolove i kod osoba koje boluju od osteoporoze.

Sportska masaža


Temelji se na jačem stisku i najčešće je bolna zbog zgrčenih mišića koje treba opustiti nakon većeg fizičkog napora. Znatno ubrzava krvotok i povećava mobilnost zglobova. Preporučuje se osobama koje su pod jakim stresom i naravno sportašima.

Medicinska masaža


Ova masaža preporučuje se starijoj populaciji jer pruža osjećaj sigurnosti. Pokazala se odličnom kao masaže bolnih i napetih dijelova tijela kao što su vrat, ramena i leđa jer otklanja bol i grč mišića. Terapeut locira i posebno obrađuje, deaktivira bolne točke koje uzrokuju grčenje mišića cijelog područja. Ova tehnika je posebno preporučljiva onim osobama koje moraju dugo biti u sjedećem položaju.

Anticelulitna masaža


Ciljani je tretman koji koristi tehniku limfne drenaže i dubokog pritiska na dijelovima tijela s nakupinama celulita. Ova masaža intenzivno stimulira i cirkulaciju te time pospješuje razgradnju nakupina i celulita. Koža postaje napeta, glatka i boljeg tonusa.

Aroma masaža


Sastavni je dio aromaterapije, a posebno se učinkovitom pokazala kod tretiranja kožnih oboljenja dišnih organa i depresije. S obzirom na to da se bazira na kombinaciji baznog ulja i eteričnog ulja što se pomiješa, te prodire u kožu i djeluje poput prirodnog lijeka.

Masaža stopala


Temelji se na filozofiji da određene refleksne točke na stopalima odgovaraju pojedinim organima, žlijezdama i strukturama u organizmu, odnosno pritiskom na određene živčane završetke djeluje se na smanjivanje boli određenog područja.
Npr. ako stišćemo akupresurne točke na stopalu koje odgovaraju organu bubrega, nježno smo potaknuli njegov rad i ubrza zacjeljivanje, što bi u klasičnoj masaži bilo nemoguće jer niti jedan dodir ne može ići tako duboko.

Masaža leđa


Bolna leđa su simptom s kojim se svatko barem nekada susretne u životu, a većina nas i češće, pogotovo kako starimo. Zato je upravo parcijalna masaža leđa najpopularnija i najtraženija masaža. Tehnika je kombinacija ostalih masaža, posebno sportske i klasične.

Shiatsu masaža

Shiatsu je japanska tehnika u kojoj se masira pritiskom prsta na određene točke u tijelu i zadržavanjem stiska kojih 2 do 8 sekundi. Na taj način se budi skrivena energija u tijelu. Ova masaža specifična je po tome što se radi preko odjeće. Shiatsu terapeut mora proći kompleksan tečaj na kojem će naučiti koje točke i kako masirati.

Ljudi su obično ugodno iznenađeni nakon prve Shiatsu masaže jer ona pruža doživljaj koji je teško opisati, radi se o dubokoj opuštenosti i mirnoći koja uslijedi nakon tretmana. Obično se preporuča ići na 5 do 10 tretmana kako bi se postigao dugotrajan efekt.