PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

03.03.2015.

Sportsko-rekreativne mogućnosti koje nudi općina Novi Grad Sarajevo

Za sve koji istinski uživaju u sportu i rekreaciji, na teritoriji Općine Novi Grad Sarajevo, najbolja adresa je JP Lokom d.o.o. . Ova kompanija gazduje nad više sportskih objekata, u kojima svaki rekreativac može pronaći nešto za sebe.

 

novosti_lokom

U objekte JP Lokom d.o.o. dobrodošli su svi prijatelji sporta, rekreacije, sporta i zdravog načina života.

Objekti: 


Sportska dvorana Dobrinja


Dvorana Dobrinja raspolaže velikom salom koja je opremljena za bavljenje kolektivnim sportovima (mali nogomet, košarka, rukomet, odbojka...), kako za sportske kolektive klubove, tako i rekreativne termine. Osim toga, dvorana posjeduje i manju salu pogodnu za stoni tenis ili manje grupe klubova koji vježbaju borilačke sportove.

U sklopu dvorane, također, nalazi se i fitness-studio. Unapređenje rada i prepoznatljivosti dvorane uveliko se oslanja na podjelu benefita od marketinga vezanog za sport.

Sportska dvorana "Ramiz Salčin” Mojmilo


Dvorana na Mojmilu sagrađena je za potrebe 14. Zimskih olimpijskih igara 1984. i bila je u funkciji do 1992. godine, kada je zapaljena sa agresorskih položaja. Dvanaest godina kasnije počeli su radovi na njenoj obnovi, a svečano otvorenje obnovljene dvorane upriličeno je 9. februara 2007. godine, kada je olimpijska ljepotica zasjala u novom sjaju i pod novim imenom: dvorana "Ramiz Salčin". Sportisti Sarajeva dobili su natrag višefunkcionalnu dvoranu kapaciteta oko 1.500 gledalaca. Općina Novi Grad bila je investitor kompletne rekonstrukcije.
Danas je dvorana dom mnogih sportskih kolektiva koji svoje aktivnosti provode na području novogradske općine: RK Bosna Sarajevo, ŽKK Željezničar, 3K Sarajevo, Škola fudbala Novi Grad, OKI Fantomi Sarajevo......

Eko-kuća


Neki od sadržaja su: Arboretum, šetnica i specifični hortikulturni zasad, Eko-kuća, dva dječija igrališta, trim-staza, amfiteatar za edukaciju u prirodi, kamenjare, staze, tubing staza (u izgradnji), a zasađeno preko 1.000 sadnica sa više od stotinu vrsta brižljivo odabranih, sa stručno preporučene liste, autohtonih biljaka i drugih specifičnih vrsta.
Park-šuma Mojmilo spada u projekte neprocjenjive vrijednosti, gdje sinergija zajedničkog djelovanja daje za pravo svima nama na zajedničko korištenje blagodati koje ovaj lokalitet trenutno ima i unapređenje u budućnosti.


Stadion Otoka


Glavni stadion koristi naš jedini premijerligaš u muškoj konkurenciji Olimpic Sarajevo, te ŽNK SFK 2000 Sarajevo, višestruki prvak BiH u konkurenciji nogometašica.

Pored glavnog stadiona, kompleks raspolaže sa dva trenažna igrališta koja se koriste za rekreaciju i treniranje. Kapaciteti za sport na teritoriji Općine su kapitalno unaprijeđeni i zapravo zaokruženi sa stadionom, kako to i doliči najmnogoljudnijoj jedinici lokalne samouprave, a sve u skladu sa strateškim dokumentima Općine Novi Grad Sarajevo.

Sportska dvorana Srce


Sportska dvorana se koristi za sve sportove: košarku, odbojku, mali nogomet, rukomet i bit će od velike koristi za sve generacije koje dolaze. Sportska dvorana „Srce" je druga dvorana u općini Novi Grad koja ima podno grijanje. To je posebno važno za invalidske sportove, obzirom na to da smo do sada imali samo jednu dvoranu u kojoj se mogla trenirati sjedeća odbojka i košarka u kolicima, a sada će i ova dvorana biti dostupna za invalidske klubove.