PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

12.12.2014.

Upoznajte Xkuty, hibrid e-bicikla i e-skutera

Zamislite kretanje gradom, ili destinacijom vašeg odmora, na portabilnom, laganom a stabilnom vozilu koje nije ni bicikl ni skuter, koje možete prenijeti u bilo kojem trenu i s lakoćom parkirati, puniti solarnom energijom i njime upravljati putem iPhonea. 

 

xkuty


Nije SF, takvo vozilo već postoji u Hrvatskoj, ime mu je Xkuty i predstavlja hibrid između e-bicikla i e-skutera.

Xkuty je više od električnog vozila – on predstavlja nov način kretanja. Xkuty je kao bicikl koji ne treba pedale, ili kao lagani, tihi skuter. Njegov je dizajn rezultat dugotrajnih nastojanja stručnjaka da pronađu najugodniju poziciju za vozača a istovremeno zadovolje kriterije učinkovitosti, održivosti i poštivanja okoliša. Iz čisto tehničke perspektive, on je rezultat pomnog promišljanja kombinacije lakoće upravljanja, stabilnosti i proporcionalnosti. Xkuty je zadržao najbolje od bicikla - slobodu kretanja i vezu s okolišem – a sve to bez muke, znoja i masnoće lanaca, jednostavnim pritiskom prsta na tipku kućišta ili iPhona.Aplikacija na iPhoneu djeluje kao njegovo kontrolno sučelje s kojeg je moguće dobiti sve precizne informacije potrebne za pokretanje, te mijenjati parametre Xkutyja. U slučaju nesreće, Xkuty će – pomoću aplikacije - telefonirati na prethodno odabrane telefonske brojeve a automatski sustav GPS-a će poslati informaciju o lokaciji vozila. Bluetooth sustav integriran u kacigu omogućuje spajanje s iPhoneom i hands-free razgovore odnosno slušanje glazbe.S Xkutyjem se lako kretati čak i kad nije uključen. Zahvaljujući kombinaciji aluminija i kompozita, teži tek 42 odnosno 46 kilograma, ovisno o konfiguraciji. Dakle mnogo je lakši od bilo kojeg mopeda, i moguće ga je nositi.

Punjenje također nije problem. Potrebna su samo tri sata da bi se u potpunosti napunila njegova baterija, a ovisno o vrsti baterije jednim je punjenjem moguće prijeći i do 100 kilometara.

Ovaj izvorno španjolski proizvod odlikuje i vrhunski dizajn - već je osvojio mnoge svjetske dizajnerske nagrade, među inima i German Design Award.

Dimenzije:

 

Težina: 42 gg
Vilica: 100 mm hoda, podesiva s osi 20 mm
Amortizeri: 100 mm hoda, podesivi
Prednje kočnice: hidraulične 203 mm
Stražnje kočnice: hidraulične 203 mm
Gume: 2 1/2 16"
Motor
Snaga: 1.500 W
Napon: 48V DC
Baterija i domet:
40 Km (baterija 17 Ah)
50 Km - (baterija 23 Ah)
100 Km - (2 baterije 23 Ah)
Maksimalna brzina: 45 km/h
Dužina: 1,87 m
Dugi međuosovinski razmak: 1,32 m


 

Bicikl