PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

16.10.2015.

UFC Lukavac prvak Grand Slam Beyond Borders regionalne lige!

Ultimate Frizbi se igra u više od 80 zemalja sa preko 7 miliona igrača muškaraca, žena, djevojčica, dječaka. Odličan rekreativni sport, koji je potrebno popularizirati u Bosni i Hercegovini. To odlično rade članovi UFC Lukavac.

 

lukavac_frizbi

Jedini registrovani klub u Ultimate Frizbiju u Bosni i Hercegovini "UFC Lukavac" prvak je Grand Slam Beyond Borders regionalne lige.

Iako možda niste primjetili Ultimate je prilično popularan sport širom planete. Svjetski frizbi savez (World Flying Disc Federation) broji 60 članova u 56 zemalja. Ultimate je i službeno priznat kao olimpijski sport te bi se mogao naći već na Olimpijskim igrama 2020. godine u Tokiju. 

Proteklog vikenda (10. - 11. Oktobra 2015.godine) u Hrvatskom gradu Ilok održan je finalni turnir Grand Slam Beyond Borders regionalne lige u Ultimate Frisbee-ju – „Diskovi nad Dunavom". 

Grand Slam Beyond Borders ligu čine 4 turnira a gradovi domaćini su bili: Kunszentmiklos (Mađarska), Lukavac (Bosna i Hercegovina), Subotica(Srbija), Ilok(Hrvatska). 
Ukupno 9 ekipa je učestvovalo u ligi: FlyBy (Zagreb), Wasps (Subotica), Soko (Pančevo), Szufla (Szeged), Hallodigaz-e? (Budimpešta), Lyons (Mađarska), HalloDonna (Budimpešta), ZeUnit (Zenica), Ultimate Frisbee Club Lukavac (Lukavac) 

UFC Lukavac je nastupio na tri turnira GSBB lige sa rezultatima: 

Kunszentmiklos: 1. Mjesto Lukavac: 1. Mjesto Subotica: / Ilok: 3. Mjesto 

Što je u ukupnom poretku bilo dovoljno da UFC Lukavac zauzme prvo mjesto i tako po drugi put postane prvak regionalne lige. 

Podsjećamo UFC Lukavac je postao član GSBB lige 2012. godine kada je sezonu okončao na 6. mjestu. Zatim 2013. godine su zauzeli 1. mjesto, 2014. godine 2. mjesto i 2015. godine 1. mjesto. 

Čanovi UFC Lukavca koji su nastupali na ovogodišnjim turnirima su: Suada Mujčić, Džejlana Šestan, Emir Emić, Mirza Imamović, Emir Nuhanović, Nikola Jurić, Alen Sulejmanović, Amir Ćudić, Denis Kurtić, Amir Arapčić, Semir Dautović, Haris Begić, Bekir Isaković, Šimo Kulić, Belmin Mujagić, Ervin Omerović. 

Članovi kluba su se zahvalili prijateljima i simpatizerima na jednokratnoj finansijkoj podršci sa kojom su djelimično pokrili troškove odlaska na ova takmičenja.

Ultimate frisbee - Sjajna rekreativna zabava

Ultimate frisbee je dinamičan ne-kontaktni timski sport, u kojem je, pored sportskog nadmetanja, važan i način na koji se dolazi do pobjede. Takozvani "Spirit of the game" ("duh igre"), koji pomiče granice fair-playja, razlikuje ultimate od većine ostalih sportova i daje mu dimenziju više. Ultimate je samo jedna od varijacija igara s frizbijem, a prvi puta se igrao 1968. godine u Columbia High School-u u Maplewoodu, savezna država New Jersey.

Cilj igre je uhvatiti disk (promjera 27cm i težine 175 grama) u protivničkoj gol zoni. S diskom nije dozvoljeno trčati, te je potrebno proslijediti disk suigraču unutar deset sekundi. Dozvoljeno je kretanje diska u bilo kojem smjeru. U slučaju netačnog dodavanja (tj. kada disk padne na pod, izađe izvan granica terena ili ga presretne igrač suprotne momčadi), obrana preuzima disk i postaje napad. Igra se 7 protiv 7 na otvorenom, odnosno 5 protiv 5 kada se igra u dvorani, a utakmice se igraju ili na određeno vrijeme ili do određenog broja pogodaka. Sve probleme igrači rješavaju između sebe pa suci na terenu nisu potrebni.