PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

15.01.2015.

Sve prednosti sobnih sprava za vježbanje

Sobni bicikl i traka za trčanje idealne su sprave za održavanje vitke linije tijekom cijele godine. Kako to postići, pročitajte u našem vodiču o kućnom vježbanju.

 

home_gym


S jesenskim i zimskim danima dolazi i bezvoljnost. Prehladno je za trčanje na otvorenom, a odlasci u teretanu postaju sve teži i nije ih lako uskladiti s ostalim obavezama. Najbolje rješenje je vježbanje kod kuće, a za idealne rezultate poslužite se sobnim biciklom ili trakom za trčanje. 

Saznajte sve prednosti takvog načina vježbanja.


Bicikliranjem do zdravlja

Vrste treninga na sobnom biciklu su aerobni i intervalni. Aerobni trening trebao bi trajati 20-30 minuta sa oko 65% srčanog ritma, što je optimalna razina srčanog ritma za sagorijevanje masnih naslaga i čime ćete otopiti oko 250 kalorija (ovisno o vašoj težini). Ako niste u tjelesnoj formi, povećajte trajanje treninga, a smanjite srčani ritam. 

Najbolji način za topljenje masnih naslaga je intervalni trening koji uključuje kratko i lagano zagrijavanje te izmjenu jakog i slabog pedaliranja. Na ovaj ćete način sagorijeti i do tri puta više kalorija i prije otopiti masne naslage. Prema nekim istraživanjima kratki i intenzivni trenizi mogu vam donijeti beneficije kao i laganiji višesatni treninzi.

No, vožnja biciklom idealna je aktivnost za održavanje vlastita zdravlja.  Neke od prednosti bicikliranja su: niži krvi pritisak i kolesterol, bicikliranjem poboljšavamo kondiciju, smanjujemo i mogućnost obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti. 

Trčite i gubite suvišne kilograme

Najbrži način za gubitak suvišnih kilograma definitivno je trčanje. Na taj način potrošnja kalorija ubrzana je za 30%. Brza trčanja u trajanju od 20 do 30 minuta izvrsna su za veliku potrošnju kalorija. Na traci trčite brzim tempom na većim udaljenostima kako biste potrošili više kalorija nego sporim, a dužim trčanjem. Još učinkovitiji trening je onaj u intervalima laganog hoda i brzog trčanja. Nakon zagrijavanja trčite velikim intenzitetom 2-3 minute, a zatim 1 minutu hodajte i tako naizmjenično kroz cijeli trening. Na ovaj ćete način sagorijeti najviše kalorija i postići da se kalorije troše i nakon završetka treninga.

Za koji god oblik treninga se odlučite,važno je naglasiti da vježbanje u zatvorenom prostoru zahtijeva unos veće količine tekućine jer se tijelo znoji više nego na otvoreno prostoru.