PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

25.05.2016.

Smilje – vitalni dio aromaterapije za sportiste i rekreativce

Pored toga što se koristi u kozmetičkoj industriji, smilje je najpoželjnije eterično ulje u sportskoj medicini. Uz velike usjeve i destilerije koje trenutno posjeduje Hercegovina, pametan čovjek bi očekivao i veliku priliku za razvoj ove grane sporta u BiH...


 

smilje


Odlično ulje za sportiste i ublažavanje sportskih povreda.

Eterično ulje smilja Helichrysum (Immortelle) je najtraženiji ulje, kada su u pitanju sportske povrede, uganuća, krvni ugrušci, upale, modrice, bolovi u mišićima. Ove vrste povreda uzrokuju oticanje, curenje krvi iz oštećenog kapilara, oštećenje ćelija, smrt okolnih ćelija i oštećenje vezivnog tkiva.

Dr. Kurt Schnaubelt u svojoj knjizi Napredna Aromaterapija kaže: " anestetičko, analgetičko, i regenerativno dejstvo smilja (Helichrysum) je jedinstvena: Ako se primjenjuju na vrijeme, sprečava krvarenje. Vrlo je efikasan protiv bolova u zglobovima. Generalno, Helichrysum italicum prikladan je za sve povrede u kojima treba smirivanje i regeneriše upaljenog tkiva. "

Kako se u Hercegovini očekuje velika sjetva smilja, bilo bi pametno iskoristiti dio eteričnog ulja i za razvoj „domaćih" proizvoda na bazi smilja.