PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

24.08.2016.

Savjeti za trkače: Kako trčati gradskim ulicama

Nekada su u ljudima prevladavali nelagoda i sram zbog ‘netrkačke’ okoline, ali uz jačanje trkačkog pokreta i zajednice u zemlji, pojačava se širenje trkačkih koraka i krila po urbanom asfaltu. Donosimo nekoliko stavki na koje svaki urbani trkač treba obratiti pažnju.

 

trcanje_sarajevo


Domaći trkači ne zaostaju za svjetskim trendovima: sve više trkača silazi sa svojih dobro poznatih, utabanih staza te s povučenih nasipa i započinje s trčanjem po ulicama grada.
 

 

JARKE BOJE

Obucite se u jarke boje ili u odjeću s reflektirajućim elementima, a osobito ako trčite u sumrak ili u zoru. Grad je prepun ljudi i automobila stoga je važno da budete uočljivi ostalim sudionicima u prometu. Osim toga, neonske boje su već nekoliko sezona vrlo popularne pa ćete u modnom smislu biti u trendu i vrlo ugodni oku.
 

RUPE I OSTALE OPASNOSTI

Trčanje kroz grad može biti vrlo opasno za vaše zglobove zbog rupa ili radova na asfaltu te zbog lokvi raznih dubina. Također, sve vrvi od prometa: tramvaji, bicikli, automobili, kamioni pa se potrebno dodatno koncentrirati. Nikad ne možemo biti previše na oprezu i moramo unaprijed razmišljati o svakom koraku.
 

SEMAFORI I PROMET

Trčanje po gradu zahtijeva veliko strpljenje. Stanite na semaforu za pješake i pričekajte zeleno svjetlo. Nemojte neodgovorno pretrčavati cestu. Također, nemojte trčati između automobila dok su u koloni ili na semaforu. Držite se pješačkih prijelaza.

GPS

GPS signal na ručnom satu i mobitelu može biti nestabilan ili u potpunosti nestati. Kako bi izbjegli probleme sa signalom, možete unaprijed isplanirati svoje trkačke rute uz neke mobilne aplikacije, kao što su MapMyRun ili Strava. 
 

PARKOVI

Planirajte svoje treninge kroz pješačke zone te kroz gradske parkove jer su to najljepše lokacije za trčanje i male oaze mira u kojima ne morate konstantno strahovati za svoju sigurnost.
 

SVJEŽI ZRAK

Treninge nemojte ograničavati samo na trčanje po gradskim površinama. Pokušajte povremeno trčati izvan grada, primjerice, po šumi, izletištu i sl. te uživati u svježem zraku punim plućima. Za psihičko i fizičko zdravlje je dobro malo izaći iz rutine i na drugačiji način napuniti baterije.
 

MUZIKA

Muzika je snažan motivator, suputnik i trkački partner. Ipak, dok trčite po gradu, muzika ne bi trebala biti maksimalno pojačana jer nećete čuti ništa iz vaše okoline, a važno je da budete svjestan, savjestan i koncentriran sudionik prometa. U suprotnom, moguće su razne neugodnosti s vozačima ili biciklistima, ali i opasnosti od sudara i nesreća. Trčite pametno!

SIGURNOST

Prije odlaska na trčanje važno je zagrijavanje, ali važna je i organizacija vlastite sigurnosti. Uvijek sa sobom ponesite osobnu iskaznicu, mobitel i nešto novca. Nikad ne znate kada će vam zatrebati. Prije odlaska na trening, a pogotovo ako trčite sami i ako planirate duži trening dalje od kuće, obavezno recite svojim bližnjima kuda idete i koliko se mislite  zadržati.