PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

09.02.2013.

Motorički razvoj djeteta - V DIO

Nastavljamo sa našom temom, motorički razvoj kod djece. Naš saradnik, Vladimir Puzović (član Udruženja za medicinu sporta Srbije, te Evropskog koledža sportskih nauka) u ovom članku piše o razvoju motorike uzrasta od 18. do 24. mjeseca.

 

novosti_djeca_20_mjeseci

U ovom uzrastnom periodu dominantan je razvoj kontrole uspravnog položaja i nastavlja se razvoj pokreta i kretanja iz tog položaja. Hodanje u ovom uzrastu je već dosta usavršeno, uz dužinu koraka oko 20cm. U ovom uzrastu dijete već može da stoji na jednoj nozi, može se sagnuti iz stojećeg ovog položaja, dohvatati razne predmete i opet se vratiti u uspravni položaj. Takođe, je sposobno da okreće glavu prilikom hoda a da ne griješi u hodanju, velike zaokrete vrši uspješno dok su manji i precizniji zaokreti u hodu praćeni greškama i još uvijek nisu dovoljno razvijeni, sposobno je takođe da hoda na stranu i unazad.

Ovaj period takođe karakteriše i dalji razvoj motorike ruku i šaka, tako da dijete sada spretnije hvata udaljene predmete, sposobno je čak i da ih slaže, ali to radi sa izvjesnim pauzama i greškama. Takođe, postaje sposobno da baca predmete, ali je ono neprecizno, najčešće i bez određenog cilja.

Kao i u prethodnim periodima razvoja djeteta, treba mu omogučiti razvoj onih sposobnosti koje su u tom period ontogeneze, najdominantnije. Tako razvoj hoda u svim pravcima i stajanja na jednoj nozi treba podržati i pospešiti različitim igrama, najčešće su one sa loptom, tako da je dijete u kretanju za loptom primorano da se kreće u svim pravcima, da pravi krupne i male okrete i da šutiranjem lopte omogućava razvoj stajanja na jednoj nozi. Razvoj motorike gornjih ekstremiteta, se takođe pospješuje igrama sa loptom, koje uključuju hvatanje, bacanje, spuštanje i nošenje lopti različitih veličina. Pored toga igre sa drugim rekvizitima, različitih obilika i veličina, njihovo slaganje, redanje i premještanje izuzetno pospješuje razvoj motorike djeteta koji je od izuzetnog značaja za kasniji razvoj jedinke.


PROČITAJTE SVE ČLANKE:

Piše: Vladimir Puzović, Stručni saradnik našeg portala i kandidat za doktorsku titulu iz oblasti fizičke pripreme sportista.