PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

21.12.2016.

Produžena biciklistička sezona: Korisni savjeti kako voziti i na minusima

Kako bi pozitivni životni trendovi dobili podršku i u vidu infrastrukture koja biciklistima nudi sigurne lokacije za odlaganje njihovih ljubimaca, kompanija Lactalis BH finansijski je podržala projekat Giro di Sarajevo postavljanja natkrivenih parkirališta za bicikla.

 

novosti_produzena_sezona_bicikli


Za zdrave životne navike, kao što je vožnja biciklom, ne postoji loš dan i loše vrijeme, već samo loša oprema, kaže Nisad Selimović, predsjednik Udruženja Giro di Sarajevo, koje je u protekla tri mjeseca, u saradnji sa kompanijom Lactalis BH i brendom Dukat Fit, uspješno realiziralo projekat postavljanja modernih natkrivenih parkirališta za ljubimce dvotočkaše u pet bh. gradova unaprijedivši tako u velikome biciklističku infrastrukturu u našoj zemlji. Pozitivna praksa upotrebe bicikla u javnom gradskom prijevozu postala je trend te mnogi tokom cijele godine upravo na biciklu voze do posla i nazad kući a broj korisnika stalno se povećava. „Bitna je samo volja i dobra oprema pod kojom se podrazumjevaju zaista osnovne stvari, a to je da gume nisu ćelave i da je vozač dobro obučen, i onda minusi nisu nikakva prepreka" savjetuje Nisad Selimović, koji ne krije zadovoljstvo što biciklizam uzima maha i poručuje kako su još uvijek povoljni vremenski uslovi za vožnju s obzirom da nema padavina.

A kako bi pozitivni životni trendovi dobili podršku i u vidu infrastrukture koja biciklistima nudi sigurne lokacije za odlaganje njihovih ljubimaca, kompanija Lactalis BH finansijski je podržala Girov projekat postavljanja natkrivenih parkirališta i tako dala značaj doprinos promociji biciklizma u BiH.

„U pet bh. gradova, Sarajevu, Banjoj Luci, Mostaru, Tuzli i Bihaću, postavili smo ove objekte koje nude sigurnu zaštitu i imamo sjajan feedback da se rado koriste, što nas posebno čini sretnima. Ulaganja u lokalne zajednice dio je naše poslovne politike, i konkretnim i ciljanim projektima, kao što je ovaj stvaramo uslove za bolji životni standard naših građana", podsjetio je Haris Kadenić, voditelj marketing sektora kompanije Lactalis BH.

„Fizička spremnost i zdravlje postaju sve značajniji u životima naših ljudi, i to je jedan od razloga zašto su baš biciklizam prepoznali kao svoj izbor. S druge strane kvalitetna oprema je sada dostupna i kod nas, ne mora se naručivati u inostranstvu te sam siguran da će ovaj trend sve više rasti", pojašnjava Nisad, koji zajedno sa svojim timom iz Gira praktikuje profesionalne aerobne vikend treninge, vozeći rute od Sarajeva do Visokog ili do Kiseljaka, u dužini od oko 60-70 km. Treninge snage, po bh. planinama planiraju uvesti od feburara.

I brojni rekreativci još uvijek uživaju u vožnji koristeći novoizgrađene staze u gradu Sarajevu. Njima iz Gira poručuju da izbjegavaju vožnju po brdovitom terenu, a da sjajnu rekreaciju predstavlja vožnja od Kozije Ćuprije do Vrela Bosne, gdje je 40 km sasvim dovoljno za uživanje ali i kvalitetan trening.