PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

24.11.2014.

Polako se otvaraju skijališta u Alpama.

Zahvaljujući nedavnim snježnim padavinama te niskim temperaturama, mnoga skijališta u Evropi otvorila su svoja vrata za skijaše i bordere nešto ranije no što je bilo predviđeno, uz uglavnom promotivne cijene ski karata. Na žalost, s obzirom na stanja skijališta u BiH, ovakve vijesti su sve čitanije i kod nas.

 

skijalista


Francuska


U Francuskoj su se Tignesu i Val Thorensu, doduše samo tokom ovog vikenda, pridružili Alpe d’Huez (uglavnom staze oko glečera Sarenne), Montegenevre i La Clusaz. Pomalo zvuči nevjerovatno ali je Courchevel, koji važi za jedno od najskupljih skijališta na svijetu, omogućio besplatno skijanje.

Zanimljivo da se Les Deux Alpes, na kome vladaju odlični uslovi, ipak nije otvorio ranije od predviđenog termina koji je zakazan za naredni vikend, što je prilično razočaralo lokalne skijaše.

Švajcarska


Švajcarski Davos takođe je počeo sa radom pa se tako priključio Corvatschu iznad St.Moritza, a uskoro se očekuje otvaranje i Crans-Montane. Verbier i Antermatt su otvorili nekoliko staza još prije dvije nedjelje. Zermatt je u pogonu cijele godine, a Saas-Fee je počeo sa radom još početkom jeseni zahvaljujući svojoj nadmorskoj visini (3.600m).


Italija


Italijanska Madonna di Campiglio odlučila je da otvori nekoliko staza u dijelu Passo Groste, uz promotivnu cijenu ski passa od 20€. 

Skijalište je sada ponovo zatvoreno do narednog vikenda kada zvanično počinje skijaška sezona. Takođe, središnji dio skijališta Monterosa iznad Gressoney-La-Trinité bio je otvoren samo ovog vikenda za sve ljubitelje zimskih sportova a cijena ski karte iznosila je 25€. Zvanično otvaranje očekuje se 29.11.2014.

Austrija


U Austriji su već tradicionalno otvoreni glečeri Pitztal, Kaunertal, Dachstein, Stubai, Sölden, Kaprun Mölltaler i Hintertux uz odlične uslove za skijanje. Njima se nedavno priključio i Obergurgl sa 13 otvorenih žičara te visinom snijega od 44-81cm.

Slovenija


Od skijališta u regionu, svakako je iznenađenje otvaranje Vogela u Sloveniji. Iako je radilo samo tokom vikenda, prema fotografijama sa njihove zvanične Facebook stranice, dosta ljubitelja zimskih sportova je uživalo u skijanju i bordanju uz prilično dobre vremenske uslove. Cena karte iznosila je samo 13.5€ za odrasle, odnosno 9€ za decu. U pogonu su bile staze Orlove glave, Storeč i Brunarica a čak 3.000 skijašta skijalo je prethodnog vikenda na tom slovenačkom skijalištu.