PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

09.08.2017.

Počele prijave za drugu sezonu Atletske rekreativne lige

Atletska rekreativna liga nije namijenjena samo za utrenirane rekreativce, već i za početnike, kojima ovo može biti prilika da se pokrenu i da iskoriste sve benefite Lige.

 

novosti_atletska_rekreativna_liga

Zahvaljujući popularizaciji rekreativnog trčanja u Sarajevu postignuti su mnogi benefiti po društvo od kojih su najbitniji  unaprijeđenje zdravlja i socijalizacija društva kroz zdrave kretne aktivnosti. 

Shodno prethodno navedenim činjenicama pokrenut je novi projekat u Sarajevu i BiH "Atletska rekreativna liga"  koja ima za cilj da nastavi unaprijeđivati rekreativno trčanje, tako što će rekreativcima trčanje učini još  zanimljivijim i tako ih održava na kursu treninga tokom čitave godine.

Prva sezona Atletske rekreativne lige održana je krajem prošle godine u periodu septembar/novembar i ove godine u periodu april/juni, a završnica je bila na Atletskom mitingu Novi Grad Sarajevo na utrci tri kilometra. Pored finalne utrke u ovom periodu održano je dvanaest kola i jedno joker kolo, u disciplinama 800m, MILJA, 3km, 5km, 10km i polumaraton. Bilo je više od šezdeset učesnika, od kojih je na svakom kolu učesvovalo između 30 i 45 učesnika. S obzirom na to da je ovo bila prva sezona, zaključak je da je ista uspjela te da je ovo projekat sa velikim potencijalom koji će svake godine rasti i biti sve popularniji, navode organizatori lige.

- Prijave za drugu sezonu Atletske rekreativne lige su počele. Do ovog trenutka imamo preko četrdeset prijavljenih, a veći val prijava očekuje se krajem augusta nakon završenih godišnjih odmora. Ukoliko i vi želite unaprijediti svoje trčanje, učiniti trčanje zanimljivijim, unaprijediti svoje zdravlje i socijalizirati se u aktivnom društvu onda je za vas mjesto u Atlletskoj rekreativnoj ligi - stav je organizatora.

Navodimo vam par razloga zašto bi trebali biti dio Atletske rekreativne lige:

Jer  će Vas "tjerati” da ste tokom čitave godine u treningu!

Liga Vas motivira da trenirate zbog takmičenja, Liga će zbog svog kalendara, koji je koncipiran da  takmičarski dio bude u dvije etape septembar-novembar i april-juni, "primorati” da trenirate tokom čitave godine, bar bi trebali, ukoliko budete učesnik Lige. Zašto? Jer u takmičarskom dijelu Lige trebali bi trenirati kako bi održavali i brusili formu za utrke, a na vantakmičarskom dijelu Lige bi trebali trenirati kako bi izgradili što bolju bazu na koju treba da naslonite specifični - takmičarski segment. Ovim bi dobili jedan cjelogodišni ciklus koji ima svoje čari, i kojim bi bez  brige i velikog planiranja ispunili svoj takmičarski kalendar.

Jer će Vas "tjerati” da trenirate i u anaerobnoj zoni!

Zašto smo naveli samo "u anaerobnoj zoni”? Iz razloga jer veliki dio trkača trenira po aerobnom sistemu "dugo i lagano” što je dobra metoda i koja je osnova za nadogradnju drugih trkačkih sposobnosti i koja je preduslov za primjenu drugih trkačkih metoda. Međutim, ukoliko se vodimo činjenicom kako je nešto novo i dodatno potrebno kako bi efekat treninga nastavio svoj rast onda morate uvoditi nova trenažna sredstva. To će se postići jer će učesnici Lige biti "primorani” trenirati i brzinu i jednim dijelom snagu, pored aerobnih treninga, kako bi što bolje mogli istrčati brze discipline (npr. 1500 ili 800) koje su u programu pored dugi uličnih disciplina kao što je polumaraton.

Jer možete ostvariti pravo da učestvujete na na Atletskom mitingu Novi Grad Sarajevo

Ovo je odlična prilika da ostvarite pravo da se takmičite na jednom atletskom mitingu međunarodnog karaktera. Posebna je čar biti učesnik na velikim atletskim takmičenja, a Atletski miting Novi Grad Sarajevo ima za cilj da svake godine postane sve bolje i bolje takmičanje na kojem će rekreativci uvijek imati posebno mjesto. Ukoliko se tokom lige izborite u 32 najbolja takmičara Lige, onda ćete ostvariti pravo da učestvujete na Atletskom mitingu Novi Grad Sarajevo i tako osjetiti i ovu vrstu takmičenja. 

Atletska rekreativna liga nije namijenjena samo za utrenirane rekreativce, već i za početnike, kojima ovo može biti prilika da se pokrenu i da iskoriste gore navedene benefite Lige. Za početnike Atletska rekreativna liga isključivo treba da služi kao motivirajuće sredstvo u cilju sopstvenog pokretanja, i kao lični monitoring kojim će iz trke u trku pratiti svoj progres. 

Više o ligi možete pročitati na www.atleta.ba. Atletska rekreativna liga je mjesto gdje postižete više. Učlanite se i postanite bolji!