PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

07.11.2014.

Parabadminton - Sport i rekreacija za osobe sa invaliditetom

Badminton kao sport pogodan je za osobe s invaliditetom. Kategorije u kojima se lica sa invaliditetom mogu takmičiti su: igrači u kolicima, igrači-amputirci i kategorija igrači-mali ljudi. U Sarajevu, pridružiti se možete badminton sekciji Udruženja - Klub sporta i rekreacije za sve.

 

parabadminton_vijesti

 
BWF čitavim nizom aktivnosti nastoji da promoviše badminton u svim vidovima u svim dijelovima planete, poduzima korake koji će mu dati dodatnu težinu i učiniti ga interesantnim velikom broju ljudi širom svijeta, naglašavajući njegove prednosti, prije svega kao sporta za sve, ali isto tako i kao jednog od najzahtjevnijih sportova uopšte.

Međunarodni paraolimpijski komitet je donio odluku da se para-badminton uključi u program POI u Tokiju 2020. godine. 

To je veliki događaja za cijelu badminton zajednicu koja djeluje pod motom "jedan sport- jedna porodica", što znači da su BWF, BEC i nacionalni badminton savezi preuzeli na sebe obavezu da na ravnopravnoj osnovi brinu i o badmintonu i o para-badmintonu.

Ovu odluku IPC treba prije svega gledati kao sjajnu priliku ljudima sa invaliditetom da se još aktivnije uključe u društvena dešavanja i obogate svoje životne sadržaje. Predstavljati svoje zemlje na tako značajnim takmičenjima kao što su OI i POI je sigurno veliki stimulans za svakog sportistu da uloži sve potrebne napore da bi se našao na nekoj od tih najvećih smotri sportista na našoj planeti.

BWF je već poslao smjernice nacionalnim savezima kako da pokrenu ili ubrzaju procese u oblasti okupljanja, organizovanja i treniranja para-badminton sportista ( port za invalide ). Može se očekivati da će se aktivnosti u toj oblasti značajno povećati.
 
Kao neka vrsta probe za Tokijo na Azijskim para igrama u Južnoj Koreji 108 para-badmintonaša iz 15 zemalja se borilo za odličja u 15 kategorija. 


Proces razvoja para-badmintona je nezadrživ a sigurno je da će u mnogim zemljama upravo para-badminton doprinjeti da se obrati veća pažnja na takmičarski badminton uopšte.

Sarajevo badminton - mjesto za rekreaciju osoba sa invaliditetom

Badminton savez BiH je u saradnji sa Paraolimpijskim komitetom BiH pristupio organizovanju parabadminton aktivnosti u BiH. 


Trenutni termini (ljetna šema) su u Petoj (Dobrinjskoj) gimnaziji na Dobrinji, srijedom u 21:00 i nedjeljom u 18:00 sati.

Cijena mjesečne članarine (2 x sedmično) je 30 KM. Uključena oprema (reketi i loptice).


Gdje trenirati ili se rekreirati u Bosni i Hercegovini?

Na OVOJ STRANICI, odaberite badminton i pronađite klub ili mjesto za rekreaciju u svojoj blizini.