PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

14.11.2012.

Motorički razvoj djeteta - III DIO

Nastavljamo sa našom temom, motorički razvoj kod djece. Naš saradnik, Vladimir Puzović (član Udruženja za medicinu sporta Srbije, te Evropskog koledža sportskih nauka) u ovom članku piše o razvoju motorike uzrasta od 8 do 12 mjeseci.

 

motoricki_razvoj

U periodu od 8. do 12. mjeseca završava se process hvatanja. Sa deset mjeseci dijete dobro koordinira pokrete cijele ruke, tako da bez skretanja usmjerava i hvata predmete koji su mu na dohvatu ruke. U ovom periodu dijete predmete hvata korjenima prstiju, da bi hvatanje vrhovima prstiju uz opoziciju palca bilo razvijeno tek nakon dvanaestog mjeseca života.


Kod djece ovog uzrasnoga perioda, kontrola pokreta se i dalje razvija u pravcu od centra ka perifernim dijelovima tijela. Napreduju mišići koji učestvuju u kontroli sjedenja, tako da je dijete sposobno da aktivno zauzima sjedeći položaj i da u sjedećem položaju:

-    Sa devet mjeseci izvodi pokrete napred-nazad.
-    Sa deset mjeseci izvodi pokrete u stranu lijevo-desno.

Proces uspravljanja djeteta ima slijedeći tok:

-    Sa osam mjeseci dijete se može vrlo kratko održati u stojećem položaju.
-    Sa devet mjeseci može da stoji ukoliko mu pomažemo i držimo ga ispod pazuha.
-    Sa deset mjeseci može sam da se izvuče u klečeći položaj.
-    Sa dvanaest mjeseci može samo da se izvuče u stojeći položaj, da krace vrijeme stoji na jednoj nozi te da iz stojećeg položaja sjedne.

Do kraja ovog perioda dijete i dalje nije sposobno da samostalno hoda, ali je sposobno za premještanje u prostoru, najprije puzanjem potrbuške (oko osmog i devetog mjeseca), zatim četvoronožnim hodanjem na koljenima i rukama (oko jedanaestog mjeseca), a oko dvanaestog mjeseca četvoronožnim hodanjem na stopalima i rukama.

U ovom period zivota, pokreti djeteta su raznovrsniji, ono upražnjava prevrtanje, puzanje, sjedenje, ustajanje, i stajanje te hodanje uz pridržavanje. Takođe su pokreti, usljed bolje koordinacije, svrsishodniji, tako da se stvaranjem uslova za kretanje pruža mogućnost boljeg razvoja, upoznavanja okoline i sticanja veće samostalnosti.Piše: Vladimir Puzović, Stručni saradnik našeg portala i kandidat za doktorsku titulu iz oblasti fizičke pripreme sportista.
www.fizickapriprema.org