PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

25.12.2012.

Motorički razvoj djeteta - IV DIO

Nastavljamo sa našom temom, motorički razvoj kod djece. Naš saradnik, Vladimir Puzović (član Udruženja za medicinu sporta Srbije, te Evropskog koledža sportskih nauka) u ovom članku piše o razvoju motorike uzrasta od 12 do 18 mjeseci.

 

motoricki_razvoj_4_dio

Kontrola pokreta tijela koja ide u pravcu od centra ka periferiji tijela, dovodi u ovom periodu do motornih ponašanja koja su specificna za čovjeka: uspravno stajanje i hodanje.

Već oko 12-tog mjeseca većina djece može da se izvuče u stojeći položaj, a sa 15 mjeseci dijete sasvim stabilno stoji, ali još ne može da izvodi pokrete iz tog položaja (npr. šutiranje lopte). Iako većina djece prohoda u ovom periodu, treba znati da to nije trenutna pojava već kontinuirani proces.

Često, čak iako može da učini prve korake, dijete još nije sigurno u toj radnji, pa će radije pribjeći starom i oprobanom kretanja - puzanju.

Prve korake odlikuje to da su male dužine, da je razmak između stopala veliki, cesto širi od širine ramena, a dijete staje na cijelo stopalo. Tek kasnije se tlo dodiruje prvo petom i težina se postepeno prenosi ka prednjem dijelu stopala.

Ovaj period karakteriše usavršavanje hvatanja, koje se čini finim pokretima, vrhovima prstiju. Pokreti dohvatanja bliskih predmeta su već sa oko 15 mjeseci zreli i počinju da se koriste za manipulaciju predmeta u praktične svrhe (npr. samostalno hranjenje), a sa 18 mjeseci se izvode automatizovano i sa lakoćom.

U ovom peridu se djeca vrlo rado igraju hvatanja sitnih predmeta, i stoga im treba pružiti prilike za tu aktivnost kako bi se ona još više razvila. U ovom periodu počinje da se ispoljava sklonost radijeg korištenja lijeve ili desne strane tijela (ruka, noga itd.)

Kod djece koja su počela samostalno da hodaju, hod postaje glavni oblik aktivnosti. Na ovom stepenu razvoja djeca se inače kreću mnogo i na razne načine, pa im je potrebno omogućiti i uslove za to. U vidu sredstava koja će im omogućiti da se prdržavaju dok hodaju ili dok pokušavaju da ustanu i održe se u uspravnom stavu. U ovom uzrastnom periodu dijete zbog nedostatka automatizacije izvodi veliki broj suvišnih pokreta i često pada.

Kako vremenom hod postaje sigurniji, treba mu omogućiti da hoda po razlicitim terenima (trava, šljunak itd.).

Ima djece u ovom uzrastnom periodu kod koje postoji velika želja za penjanjem, a hod je dosta napredovao, tu zelju treba zadovoljiti, omogućavajući penjanje na manja uzvišenja (do 20ak cm).

U ovom uzrastnom periodu treba omogućiti da se dijete u igra, da gura, vuče i vozi različite predmete i igračke, kao i da se provlači  ispod stola, klupe ili kanapa. Lopta postaje nezamjenjiv rekvizit, koji se kotrlja, gura i baca.

PROČITAJTE SVE ČLANKE:
Motorički razvoj djeteta - I DIO
Motorički razvoj djeteta - II DIO
Motorički razvoj djeteta - III DIO

Piše: Vladimir Puzović, Stručni saradnik našeg portala i kandidat za doktorsku titulu iz oblasti fizičke pripreme sportista.
www.fizickapriprema.org