PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

03.04.2015.

Koje su to aerobne vježbe?

Aerobne aktivnosti su one aktivnosti prilikom kojih se troše izvori energije za koje je potreban kisik, prepoznajemo ih jer uzrokuju ubrzan rad srca i disanje (trčanje,  brzo hodanje, aerobik). Za razliku od njih, anaerobne vježbe (rad u teretani), jačaju pojedine grupe mišića.

 

aerobno_vjezbanje


Kada tek počinjete s aerobnim aktivnostima, neka to bude polako. Slušajte mogućnosti svoga tijela i postupno, svaki tjedan pojačavajte aerobnu aktivnost za par minuta. Bitno je samo da ne odustajete. Puno je korisnije vježbati stalno pomalo nego povremeno, ali jačim tempom.

Aerobne aktivnosti

1. Pješačenje


Znamo da se teško pokrenuti, stoga je pješačenje najbolji izbor. Desetominutna šetnja za početak će biti dovoljna, ali svake sedmice pojačavajte intenzitet i vrijeme šetnje kako bi ona bila što efikasnija za vašu liniju. Za pješačenje vam ne treba nikakva oprema, niti sprave već samo malo dobre volje.

2. Trčanje


Ako ste prije trčanja bili neaktivni, puno će pametnije biti ako prvo probate s hodanjem pa nakon par treninga počnete s laganim trčanjem. Pri trčanju pazite na svoje zglobove, pa se ograničite na 3 do 4 treninga sedmično. Nikako nemojte izabrati prebrz tempo, ali ni onaj s noge na nogu jer ipak morate osjetiti određeni napor.

3. Vožnja biciklom


Vožnja biciklom je izvrstan način aerobnog vježbanja. Kada je vrijeme lijepo, vožnja biciklom je više užitak nego napor. Kako bi vam doživljaj bio još veći, otkrivajte nove staze, nemojte uvijek ići istim putem. Dogovorite neko grupno bicikliranje pa će vam ova aktivnost biti više zabava nego napor.

4. Aerobik


Ovaj oblik vježbanja odvija se u grupama, pa ako vas motivira vježbanje u grupama, onda je ovo pravi oblik rekreacije za vas. Isto tako, možete i kod kuće skinuti neki od programa vježbanja putem interneta, pa tako vježbati.

5. Plivanje


Obzirom da voda pruža veći otpor od zraka i to 12 puta, može se reći da je vježbanje u vodi jedan od boljih načina aerobnog vježbanja. Još jedna dobra strana plivanja je jer se pritom ne opterećuju zglobovi. Ako želite zabavu, upišite se na aerobik u vodi.

Postoje i razna pomagala za vježbanje, kao što je ski-stimulator, orbitrek, Nintendo Wi. Ako nabavite nešto od toga, vježbati možete iz udobnosti svoga doma. Samo je bitno ustaliti vrijeme treninga, kako biste ga lagano prihvatili kao sastavni dio svoga života.