PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

02.02.2016.

Kampanja vrijedna pohvale: #Cool je biti dobar drug

Naši najbolji rukometaši i reprezentativci BiH pokrenuli su kampanju protiv vršnjačkog nasilja u BiH pod sloganom #cool je biti dobar drug. Kampanja ima sve preduslove za uspjeh jer Prce, Karačić i Malinović oličenje su discipline, timskog rada i sportskog duha. Svaka čast Agenciji ZIPR BiH.

 

cool_je_biti_dobar_drug


Zašto su Bosni i Hercegovini neophodni sportski idoli?


Vrhunski,  kao i svi drugi istinski sportisti imaju moć da inspirišu mlade i djecu. 

Pravi heroji nastoje da nam svaki dan uljepšaju život i inspirišu nas da budemo najbolji što možemo.

Za razliku od drugih heroja, idoli koji dolaze iz svijeta sporta su popularni ne samo zbog svoje atletske građe ili impresivne statistike već i zbog svojih inspirativnih životnih priča i simboličkih podviga. Oni su heroji koji su to postali sopstvenim zaslugama i koji su postali popularni zbog svojih rezultata i uloženog truda i napora. 

Status sportskog idola je nemoguće kupiti ili naslijediti. Vrijednost sportskih heroja je nemjerljiva.

Stoga je od ključne važnosti da sportski idoli imaju državu ili klub koje mogu predstavljati. Sreća je što Bosna i Hercegovina još uvijek nije prestala rađati svoje sportske idole. 


#Cool je biti dobar drug


Ponukani sve češćim pojavama vršnjačkog nasilja u našoj zemlji, ova trojica izuzetnih sportista i humanista odlučili su uputiti apel mladima u Bosni i Hercegovini da biraju i rade one stvari na koje će biti ponosni i oni i njihovi roditelji i okolina.

Nikola Prce, kapiten reprezentacije, dobitnik je prestižnog priznanja Sportiste godine BiH za 2014.g, u izboru Nezavinskih novina, dok je Ivan Karačić nosilac priznanja Sportaš velikog srca u izboru istih novina. Dejan Malinović je prošle godine proglašen Nadolazećom zvijezdom svjestkog rukometa u ediciji EHF Rising Stars, a nosilac je priznjanja Olimpijskog komiteta BiH za doprinos razvoju sporta u Bosni i Hercegovina.

Njih trojica su svoj sportski i ljudski autoritet stavili u funkciju borbe protiv vršnjačkog nasilja, uputivši video poruke mladima Bosne i Hercegovine


Ivan Karacic


 

I ja i moja braća smo odmalena odabrali da budemo sportaši. A, biti sportaš znači poštovati fair play, ali, iznad svega voljeti ljude, bez predrasuda.  Bez obzira na naciju, rasu, status u društvu. Meni je sport dao sve, a odlazak na Svjetsko prvenstvo sa reprezentacijom Bosne i Hercegovine značio je ispunjenje mojih dječačkih snova. Imam troje djece  i vaspitavam ih isto onako kako su mene vaspitavali moji roditelji. I zato poručujem mladima u Bosni i Hercegovini:

Vršnjačko nasilje nije pravi put! Radite ono na sta cete se ponositi i vi, vasi prijatelji i roditelji!

Vaš Ivan Karačić

Nikola Prce


 

Kao dijete sam svašta trenirao, nogomet, košarku, pomalo i tenis. Onda je u srednjoj školi osnovana rukometna sekcija pa sam odlučio i to probati. Putovalo se po Hercegovini i igrale su se utakmice s vršnjacima iz drugih škola. To me je privuklo. Jedno vrijeme sam paralelno trenirao košarku i rukomet. No, na kraju su ta putovanja i druženje prevagnula na stranu rukometa. I nisam pogriješio. U dvadesetak godina koliko igram rukomet prošao sam pola svijeta, stekao puno prijatelja,ali i dalje su mi u najljepšoj uspomeni druženja i utakmice sa vršnjacima.  I zato poručujem mladima u Bosni i Hercegovini:

Vršnjačko nasilje nije pravi put! Kreirajte sami najljepse uspomene iz djetinstva i skolskog doba! 
 

Vaš Nikola Prce

Dejan Malinovic


 

Kao djecak sam trenirao fudbal i košarku, a igrao sam i šah. Posto je moja Banja Luka grad rukometa, odabrao sam taj sport.  I nisam se pokajao. Imam 23 godine i zelim da konstantno napredujem, i da u nekoj skorijoj buducnosti igram EHF Ligu šampiona. To je san svakog mladog igrača. Kad igraš rukomet, nekad u žaru borbe primiš i zadaš neki nehotični udarac. Ali nakon utakmice se sportski pozdraviš i zagrliš svog suparnika. Nikada u životu nikoga nisam namjerno udario. I zato poručujem mladima u Bosni i Hercegovini:

Vršnjačko nasilje nije pravi put!  Lijepa riječ i osmijeh i pomoć drugome su uvijek bolja opcija!
 

Vaš Dejan Malinović