PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

16.12.2015.

Jutarnje brzo hodanje - najbolja vježba za mršanje

Mnogo je razloga da pređete na brzo hodanje i sa njim zamijenite druge vježbe. Ono topi kilograme, zateže cijelo tijelo i podiže energiju.

 

brzo_hodanje


Vježba brzog hodanja treba biti prva stvar koju radite nakon buđenja, na prazan stomak, zato što onda dolazi nakon više sati posta u kojem je tijelo sagorjelo većinu glikogena koji se nalazio u mišićima. Ne unoseći nove ugljikohidrate prije treninga ne dajete tijelu novu zalihu glukoze iz koje će dobiti novi glikogen i time inicirate korištenje zaliha energije sačuvane u obliku tjelesne masti.

Dakle, ovako rano, uz brzo hodanje brzo ćete sagorjeti svu preostalu glukozu. Šta tjelu preostaje, osim da izvuče mast i stvori energiju koju treningom zahtjevate?

I ne samo to. Kod kardio treninga postoji i takozvani "afterburn” efekat. Jutrnji kardio trening uzdiže vaš metabolizam, pa ćete nastaviti sagorijevati masti i nakon treninga. Ako trenirate naveče, metabolizam opada čim zaspite i ovaj efekat izostaje.

Tehnika brzog hodanja


Stanite uspravno sa rukama spuštenim sa strane, uvucite stomak da zategnete trbušne mišiće. Fokusirajte pogled na šest metara ispred sebe i držite ramena opuštena, savijte laktove pod uglom od 90 stepeni i prste skupite lagano u opuštenu šaku i hodajte. Prvo spuštate pete kada krećete, a ne prste. Postane vremenom lako kada se skoncentrišete na ispravne pokrete.

Birajte različite terene. Hodajte malo ravnom stazom, pa odšetajte na brdo, pa se spuštajte brzim korakom i obrnuto. Više energije trošite ako hodate po pijesku, blatu ili travi. Mijenjate rute, teren, idite u šumu, kraj rijeka, obilazite prirodu i nikada vam neće biti dosadno. Stavite slušalice u uši ili se prepustite zvukovima prirode.