PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

06.10.2015.

Istorija Kettlebell-a (Girevoy sport)

Svaki sport ima svoje korijene. Girevoy sport (Kettlebell) vuče korijene u daleku prošlost. U svom sadašnjem obliku girevoy sport nastao je nedavno.

 

Kettlebell


Povijest Kettlebell-a


Povijest Girevoy sporta možemo podijeliti u tri razdoblja. 
1. razdoblje - od kraja XVII stoljeća, kada je težina girje bila 1, 2 ili 3 pood-a (1 pood 16kg), i korišteni su za deminstraciju snage na raznim festivalima, sajmovima i kasnije - u cirkusu.
2. razdoblje - od 24. listopada 1948, kada je Moskva bila domaćin prvog ujedinjenog natjecanja sportaša u programu koji je uključivao natjecanje u dizanju girji bez razvijenih pravila natjecanja. 
3. razdoblje - 1962. - moderna povijest girevoy sporta sa razvijenim pravilima natjecanja. Nakon 1962 godine girevoy sport je uključen u klasifikaciju sportskih nacionalnih sportova u Rusiji, Ukrajini i drugim bivšim sovjetskim republikama.


U 19 stoljeću girja se koristila diljem europe (Francuska, Engleska, Njemačka...) paralelno s ostalim dizačkim rekvizitima ali i samostalno. Važno je napomenuti da su girju  dizale i žene, i to u 19. stoljeću! Zanimljivo je to usporediti s činjenicom da u to vrijeme žene nisu ni imale pravo glasa. 
U drugoj polovici 19 stoljeća i većim dijelom 20 stoljeća vježbe s girjama su najčešće izvodili gimnastičari nakon treninga gimnastike (Engleska). 
 U St. Pererburgu je 1895 godine organiziran prvi klub a prvi pisani priručnik za ''razvijanje mišića'' s girjom napisan je u Rusiji 1911 godine.
U 60-tim godinama prošlog stoljeća u Rusiji je osnovana federacija Girevog Sporta i teške atletike u Sovjetskom savezu. Možemo reći da se od tada računa nastanak modernog girevoy sporta. Tadašnja organizacija je propisala pravila natjecanja: press (potisak) s jednom girjom, jerk (izbačaj) s dvije girje s grudi i snatch (trzaj) s jednom girjom. Takva pravila prihvatila je Zajednica sportskih društava i  organizacija u Sovjetskom savezu. 

Nikolaev (1988) u svojoj knjizi "Kettlebell lifting" opisuje prvo ujedinjeno natjecanje sportaša, koje se održalo u Moskvi 1948. godine. Sportaši su se natjecali u Snatch disciplini i u potisku dve girje od prsa u težinskoj kategoriji od 60, 70, 80 i više od 80 kilograma.
U kategoriji težine do 60 kg prvo mjesto osvojio je Moskovljanin Grigorij Konovalov. Njegovi rezultati: snatch - 28 lifta, jerk - 7 lifta. U kategoriji težine do 70 kg pobijedio je Ivan Solomah (Voroshilovograd). Njegov rezultat u snatch 23 ponavljanja i 15 ponavljanja potiska. Najjači u težini kategoriji do 80 kg postao Lenjingrad Alexander Lavrentiev s rezultatom od 30 snatch-eva i 13 potiska. Nikolaj Bolshakov od Chkalov pokazao najbolje rezultate u snatch-u 33 ponavljanja i potisak 19 ponavljanja.  (VA Polyakov i V. Nikolaev, 1988).
Na temelju rijetko dostupne literature posvećene Girevoy Sportu možemo zaključiti da je kao pojedinačni sport, počeo u kasnim 40-im godinama prošlog stoljeća.

Dugo vremena su natjecanja u girevoy sportu provedena s različitim pravilima. 
To je trajalo sve do 1985. Godine kada je Girevoy sport je uključen u nomenklaturu sportova Sovjetskog saveza i postao ravnopravan sa ostalim sportovima.  Nastojanjima entuzijasta (B. Vyšniauskasa, V. Voropaeva, V. Polyakova, V. Rasskazova) kreirana su pravila natjecanja i standarda klasifikacije (uključujući i standarde, koji daje pravo na nagradu počasni naslov "Master of Sports SSSR").Rezultat inicijative je prvo Prvenstvo Rusije za profesionalce i amatere u girevoy sportu u gradu Lipetsk u studenom 1985. Prvaci Sovjetskog Saveza su: M. Rodionov (do 60 kg, Lipetsk), A. Vorotintcev (do 70 kg, Lipetsk), F. Usenko (do 80 kg, Sumy), A. Moschennikov (do 90 kg, Perm), S. Mishin (Sv 90 kg, Kaluga). Sergey Mishin je podigao 2x32kg u disciplini Jerk 100 puta. 

Popularnost girevoy sporta raste svake godine. 

Na nacionalnom prvenstvu 1987. godine sudjelovalo je 223 sportaša iz 14 regija.

Godine 1989. uvode se nova pravila kojima se ograničava izvođenje svake vježbe na 10 minuta. Posljednje prvenstvo SSSR-a održano je u Brestu 1992. godine. Posljednja prvak SSSR su: Sergey Mishin (Rusija), Victor Shvidky (Ukrajina), Roman Mikhal'chuk (Ukrajina), Alexander Malkov (Rusija), Ivan Amendt (Kazahstan), Valery Fedorenko (Kazahstan).
Treba napomenuti da je legendarni Sergej Mishin, na ruskom prvenstvu 2005. godine u disciplini Jerk  napravio 160 ponavljanja i postao prvak u kategoriji težine preko 90 kg u dobi od 47 godina.

Od 1998. godine, Rusija je počela držati prvenstvo u disciplini Long Cycle Clean i Jerk . Prvo natjecanje održano je 20-22 veljače, 1998. u St. Petersburgu. Prvenstvo je održano u sedam težinskih kategorija s girjama težine 32 kg.

U studenom 2001. godine u Babaevo (Rusija) prvi put je održano prvenstvo Rusije među ženama u tri kategorije težinu - 60, 70 i više od 70 kg. Natjecanje je održano u disciplini snatch s girjom od 16 kg. 
Kako bi se natjecanje učinilo zabavnijim i kako bi se razvio momčadski duh u ovom individualnom sportu, uvedena je štafeta kao zasebna disciplina. U štafeti se natječu muškarci u disciplinama jerk i long cycle. Svaki član tima tri minute diže girje maksimalnom brzinom, a najbolji tim je tim s najviše ponavljanja u 15 minuta. Štafeta je uključena u natjecanja 2002. godine.

Na prvom svjetskom prvenstvu 1992 godine, organiziranog od svjetske Girevoy Sport organizacije postignuti su rezultati resprektabilni i za današnja vremena. Prvaci u svojim težinskim kategorijama su: u kategoriji težine do 60 kg - Vasily Zaitsev (Rusija, 119 (68 jerk + snatch 51)); do 65 kg - Mikhal'chuk Roman (Ukrajina, 159 (jerk 87 + snatch 72)); do 70 kg - Kobzev Mihail (Rusija, 173 (jerk 107 + snatch 66); do 80 kg - Valery Fedorenko (Kazahstan, 225 (jerk 127 + snatch 98)); 90 kg - Salahiev Fanis (Rusija, 219 (jerk 131 + snatch 88)); preko 90 kg - Sergej Mishin (Rusija, 245 (jerk 168 + snatch 77).
U Girevoy Sportu postoje sportske titule, ovisno o postignutim rezultatima (Master of Sport, Master of Sport International Class, i počasna titula Honoured Master of Sport. Trenutno je samo 12 muških sportaša dobilo titulu HMS. U 2014. godini je Anastasia Zolotareva dobila titulu HMS kao prva žena u svijetu.

Girevoy Sport danas

U današnje vrijeme sortaši se natječu u 2 discipline, za muškarce je to Biathlon (sastoji se od Jerka i Snatcha) i u disciplini Long Cycle. Žene se natječu u disciplini Snatch. Muškarci se natječu s girjama od 32kg u profesionalnoj kategoriji i s 24kg u amaterskoj kategoriji. Za žene je profesionalna kategorija s girjom od 24kg, dok se u amaterskoj kategoriji natječu sa girjom teškom 16kg.  
Osim po težini girje, natjecatelji se svrstavaju u tjelesne kategorije u razmacima od 5 do 10kg. 

U procesu treninga koriste se i lakše girje od natjecateljskih, npr od 4kg, ali i teže od 32kg (40kg i više). U svakom klubu specijaliziranom za girevoy sport možete očekivati  girje u težinskom razmaku od 2kg, radi što bolje i lakše pripreme sportaša za natjecanje.