PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

19.04.2016.

Istezanje - neophodan dio rekreativnog treninga

Često završimo trening bez istezanja. Najčešći razlog je nedostatak vremena ali i neznanje. Mnogi od nas nisu svjesni važnosti i efekata istezanja. Mnogo sportista rekreativaca pravi ovu grešku. Istezanje povećava stepen fleksibilnosti mišića tijela te je važan dio treninga, kako na početku, tako i na kraju. 

 

istezanje


Cilj rastezanja je da se poveća fleksibilnost mišića te smanji mogućnost povreda. Istezanje se često preporučuje u procesima zagrijavanja prije ili rashalđivanja poslije treninga. 

Veća fleksibilnost mišića smanjiće rizik od povrede zglobova, ligamenata, kostiju i mišića.

Za početak rekreativnog treninga koristite dinamičko istezanje, a na kraju, obavezno se istegnite statičnom metodom.  

Dinamičko istezanje


Dinamičko istezanje je zamjena za statično istezanje u procesu zagrijavanja prije treninga ili aktivnosti i predstavlja skupinu pokreta koji su tipični za većinu sportova, ali se i mogu prilagoditi određenim sportovima. Dinamičko istezanje uključuje mišić u cijeli raspon pokreta. Počinje se sa malim rasponom i postepenim povećanjem raspona i brzine. Sastoji se od kontroliranih pokreta koji ne prelaze normalan raspon pokreta. Ukoliko dođe do prekoraćenja tog raspona, onda možemo govoriti o balističkom istezanju. 

Statičko istezanje


Statičko istezanje je tip istezanja gdje mišić postepeno dovodite u raspon do mjere kada osjetite blago istezanje mišića, a zatim ga zadržavate do nekih 10 do 30 sekundi. Ako postoje osjećaji boli ili nelagode raspone istezanja treba smanjiti kako bi se spriječilo prekomjerno istezanje i oštećenja mišića.


Prije početka treninga, ma kojim sportom se bavili, obavezno podići temperaturu tijela laganim zagrijavanjem te dobro se istegnuti.
Na kraju, spuštajte temperaturu tijela uz statičko istezanje.