PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

17.07.2013.

Impresije sa upona na Grossglockner – Stüdlgrat

Dana 12. jula ekipa od četiri člana krenula je na uspon na Grossglockner smjerom Studlgrat. Ekipu na usponu  činila četiri člana: Amer Burić-PD Prenj Mostar, Mešić Mahir-UG Cetina-Prenj Jablanica, Đorđe Rađen-PK Extreme Banja Luka i Besim Muminović-PD Koprivnica Bugojno.

 

novosti_besim_muminovic_uspon


Planina Grossglockner  sa svojih 3798 metara nadmorske visine  čini najviši vrh  Austrije.To je jedan od  najpopularnijih i najljepših vrhova  u Austriji.  U ljeto kada je sezona planinu  posjeti nekoniko hiljada  alpinista,  planinara, skijaša i drugih zaljubljenika u prirodu. 
 
Stüdlgrat je jedan od klasičnih alpskih uspona koji se nalazi na jugozapadnoj strani  Grossglocknera sa teškoćama uspona od III /-IV po UIAA ljestvici.

Prilaz je autom od  alpskog  sela Kals do planinarskog doma Lucknerhaus koji         se nalazi 1.918 metara nadmorske visine, gdje smo parkirali automobil.

Nakon prepakiranja stvari i opreme krećemo ka planinarski dom Studlgrat koji se nalazi  na 2.802 metara nadmorske visine, gdje ćemo prenoćiti.

Na putu ka domu uživamo u prizorima okolnih vrhova  koji nas okružuju i samim Grossglocknerom koji je čitavo vrijeme ispred nas-kojem se sa strahopoštovanjem divimo. Na dom stižemo za 3 sata hoda, a uz put odmaramo na domu Lucknerhutte.  

Poslije večere i smještaja u domu uživamo na suncu ispred doma, al nas je jak vjetar primorao da uđemo u dom. Prije spavanja konsultujemo se sa ostalim gostima u domu koji idu istim usponom u koliko sati će oni krenuti u smjer da izbjegnemo gužvu.  

Jutro je i spremi smo za uspon. Staza od doma odmah kreće strmo i zbog toga  stavljamo dereze i uzimamo cepine. Izlazimo na Teischnitzkees glečer, po kojemu se za nekih  1 sat hoda približavamo ulasku u smjer. Slijedi razvrstavanje-zveckavih stvarčica koje jako volimo povješati po sebi i započinju prvi skokovi. Nakon Zinala ovo sada izgleda kao penjanje u dvorani, pa opreza nikada dosta. Ubrzo stižemo do čuvenog Fruhstuckplatz-a na 3.550 m na kojemu se nalazi tabla s upozorenjem u slobodnom prijevodu:" Ako ti baš danas nešto ne ide, vrati se lijepo do doma na rakijicu!".  

Smjer bi bio puno teži da nema klinovima i sajli i to na najtežim detaljima. Zato  je i odlična smjer za testirati stečeno alpinističko znanje prije nekog ozbiljnijeg poduhvata. Najteži istureni dio u smjeru je tzv. Rote Fleck koji ima ocjenu IV-! Tu prelazimo na južnu stranu grebena i ostavljamo snijegom pokrivenu stijenu po kojoj smo grebali od samog ulaska u smjer. Snijega i leda  na stijeni nije bilo puno što nam je omogućilo lakše napredovanje u usponu. Na vrhu smo u 12 sati  i 45 minuta!  Vrijeme je savršeno, i možemo se opustiti na vrhu i uživati u pogledu. Nakon sat vremena uživanja, predaha i  gužve na vrhu spuštamo se  stazom via normale prema planinarskom domu- Nadvojvoda Johann—Hütte na 3.451 metara nadmorske visine.

Na putu prema domu probleme  nam prave ogromne kolone ljudi  što idu dolje, ali i kolone ljudi koji su krenuli na vrh. Stižemo u dom gdje pravimo pauzu i za odmor i ručak.Nastavljamo se spuštati po ferati na glečer pa dalje strmim stazom do automobila. U toku uspona i silaska jedini problem nam je bio jak vjetar koji je čitav dan puhao. Dolaskom kod automobila čestitamo jedni drugima na ljepom druženju i još ljepšem usponu. Tu smo se planirali odmoriti i naspavati, a sutra kroz Sloveniju i Hrvatsku vratiti kući...

Autor: Besim Muminović