PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

19.02.2013.

Test GPS sata za trčanje: Garmin Forerunner 210

Garmin Forerunner 210 je odličan sat za trkače i trkačice svih nivoa – od onih koji počinju sa trčanjem, do maratonaca i maratonki koji nedjeljno trče +100 km.

 

garmin_forerunner210

Garmin Forerunner 210 je namjenski GPS sat za trčanje. Ovaj sat mogu da koriste i trekeri, biciklisti i ostali ljubitelji outdoor aktivnosti, ali je sat prije svega namijenjen trkačkom tržištu za mjerenje potrebnih parametara, kako napolju, tako i pri trčanju na traci. Dodatno, ovaj sat izgleda jako lijepo tako da ga možete nositi i u grad.

Garmin 210 (u govoru i trkačkom žargonu skraćujemo naziv modela i izbacujemo "Forerunner”) je nasljednik starijeg modela 110 i predstavlja sam vrh trkačkih GPS satova koji su se pojavili 2010. godine. I danas ovaj sat ima vrhunski kvalitet, ali uz pojavu novih modela i jače konkurencije na tržištu jeftinijih GPS uređaja, ovaj sat je i kod Garmina dobio konkurenciju u vidu Garmin Forerunner 10 modela koji se u Americi može naći za nešto više od 100 dolara.

Lak za korištenje


Glavna odlika ovog sata, u odnosu na naprednije Garmin modele, jeste lakoća korištenja. Nekada je stvarno bilo potrebno da prolazite kroz desetine ekrana da biste podesili sve moguće parametre, ali sa ovim modelom, Garmin je napravio korak ka onim trkačima koji žele namjenski i funkcionalni uređaj, a ne ono: moj-gps-sat-je-moj-život sav.

Puslmetar


Garmin 210 dolazi sa modernijom i "nježnjijom” trakom za pulsmetar. Nekadašnja traka na Garmin 305 modelu izrađena je od plastike kao i kod većine jeftinijih GPS satova i pulsmetara koji možete da nađete u prodavnicama.

Traka na 210 je napravljena od rastezljive trake na koji se kači prijemnik sa baterijom. Ovakva traka viđenija je kod skupljih "hearth rate monitora”, tj. monitora srčane frekvencije kao što je Polar RS300X.

Prednosti ove trake jesu udobnost, ali i bolje prijanjanje, posebno pri dugim trčanjima kada se tijhelo oznoji i plastični kaiš hoće da spadne.

Narukvica


Narukvica na 210 je veoma robusna i kako će se pokazati predstavlja manje-više standard u sljedećim satovima. Garmin je imao problema sa narukvicom kod satova 205 i Garmin 305, ali ova narukvica je primjenjena i kod sadašnjeg prestižnog tri sata 910xt. Sličnu narukvicu ima i glavni konkurent Timex Global Trainer, što samo pokazuje da se dobri patenti rado primjenjuju i u konkurentskim modelima.

Narukvica jako lijepo leži na ruci i daje sigurnost da sat dobro stoji i pri naglim pokretima, a kako trčite tako se i gubi osjećaj da sat postoji na ruci. Veće narukvice ujedno i smanjuju osećaj glomaznosti sata.

Veličina sata i trajanje baterije


Garmin 205 je sat srednje veličine koji odlično leži i djevojkama sitnije građe. Sat je, što bi se reklo, taman – dovoljno je velik da u trku možete da pročitate sve potrebne podatke, a ujedno i dovoljno mali - možete da ga ponesete u grad.

Sat u offline modu (kada ne koristite GPS) radi i do 3 nedjelje. Ukoliko ga koristite svaki dan po pola sata, sat će raditi nedjelju dana, a onda ga jednostavno prikačite na štipaljku koja se priveže sa USB računara i baterija će za nekoliko sati biti puna.

Ovo je sa ovim modelom postala novost, jer raniji Garmini nisu imali mogućnost rada u offline modu, što znači da ste morali da ga punite svakih 10-20 sati rada.

Mogućnosti sata i upotreba


Garmin 210 možete da koristite u dva moda:

    * OUTDOOR – kada se sat konektuje na GPS satelite, pa vam pri trčanju računa tempo, pređenu distancu, puls i vrijeme, i
    * INDOOR – kada se sat konektuje sa Garmin Foot Pod, pedometrom koji zakačite za vašu pertlu u koji vam omogućuje da čitate gorepomenute podatke pri trčanju na traci.

Ukoliko u INDOOR modu ne koristite pedometar, sat će raditi kao obična štoperica, što može da bude korisno da snimite vaš boravak u teretani ili broj potrošenih kalorija na času aerobika ili terminu fudbala.

Sat ima mogućnost da snima i brzinu u km/h pa možete da ga zakačite na biciklo kada će vam poslužiti kao brzinomer.

Pored ovoga, sat definiše i mogućnost INTERVALA (kada zadajete broj ponavljanja, distancu ili vrijeme intervala, kao i pauzu između njih). Na taj način vrlo jednostavno dolazite do mogućnosti da uradite trening sljedeće složenosti: 16 x 15 sekudni, pauza 76 sekundi. Sa druge strane sat nema mogućnost pravljenja složenih treninga pa su složeni intervali tipa 2x (4 x 3 min, pauza 1 min) pauza 4 minuta, teški za praćenje. (No ako radite takve treninge, verovatno ste već snimili Garmin 305, 310XT ili 910XT).

I 210 ima opciju Auto Lap, pa je savjet da postavite ovu distancu na 1km i da pratite na ekranu prosječan tempo, što je mnogo bolji podatak nago trenutni tempo/brzina koja može da varira usljed sitnih grešaka u mjerenju i gubitku intervala.

Pozadinsko osveteljenje je kao kod svih Garminovih uređaja odlično, tako da ćete bez problema moći da uživate i u noćnom trčanju.

Garmin Connect


Garmin je poznat po svojoj moćnoj aplikaciji i vebsajtu koji će vam pomoći da arhivirate svoje treninge njihovim direktnim upload-om sa sata u online bazu na sajtu.

Na Connectu možete i vizuelno da pratite svoje treninge, puls, brzinu, kao i da generišete mapu rute po kojoj trčite. Connect je ujedno i društvena mreža na kojoj se povezuju trkači i trkčaice koje koriste Garmin uređaje.

Danas svi sajtovi koji povezuju ljubitelje sporta kao što je i Daily Mile, imaju opciju automatskog uvoza podataka sa Garmin satova u njihovu arhivu, tako da je to još jedna prednost korištenja ovog sata. Sličan princip je i sa naprednih servisima koji služe za kolaboraciju klijent-trener kao što je Training Peaks.

Sumiranje


Garmin Forerunner 210 je odličan sat za trkače i trkačice svih nivoa – od onih koji počinju sa trčanjem, do maratonaca i maratonki koji nedjeljno trče +100 km. Sat vam omogućava lako praćenje svih glavnih parametara treninga i siguran je način da povećate vašu motivaciju za redovno trčanje i trening.