PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

07.10.2014.

Badminton savez BiH - primjer drugima

Badminton savez BiH, sa jasno definisanom strategijom razvoja može biti primjer kvalitetnog upravljanja sportskim organizacijama. Uz moderne pristupe u rukovođenju, te naoružani  inatom, upornošću, ljubavlju, entuzijazmom i prkosom, čelnici Badminton saveza BiH kreiraju arhitekturu buduće zdrave sportsko-rekreativne zajednice.

 

badminton_karta

Juniori iz BiH polako izlaze na međunarodnu scenu.

Elena Kevac i Miloš Tomić na Croatian Junior International

Miloš Tomić je prvi put nastupio na jednom turniru u juniorskoj konkurenciji, za prvi nastup izabrao je Croatian Junio International u Poreču, odličan turnir sa višegodišnjom tradicijom koji je i ove godine okupio juniore iz 14 zemalja.

Kako je za badmintonaše sa ovih prostora zbog situacije u kojoj se zemlja nalazi uspjeh već kada  uopšte odu na neko takmičenje, od Miloša se očekivalo da odigra najbolje što može, uzimajući u obzir  uslove u kojima trenira. Miloš je to i napravio, odigrao je mnogo dobrih poena. Nažalost protivnik iz Poljske je bio prejak tako da je meč završio rezultatom 3:0 za poljaka (turnir je igran po eksperimentalnom poen sistemu na tri dobijena gema do 11).
Ovogodišnji CJI je za naš klub, ali i za badminton u BiH, posebno važan jer je Elena Kevac, jedan od pionira razvoja badmintona u BiH, imala prvi nastup kao sudija na jednom međunarodnom turniru.
Kao član grupe djece koja su prva počela zvanično trenirati badminton u BiH Elena (kao i ostali iz grupe) je stasala i spremna je preuzeti odgovornost za daljnji razvoj ovog lijepog sporta u Banja Luci, RS i BiH.
 
Iako nije praksa da ovako mlade sudije sude tako značajne turnire kolege iz Hrvatske su prihvatile Elenu, a na samom turniru je imala podršku od Antonija Lovrića, ali i svih drugih kolega (Dodo Kuprivec ja izuzetno zaslužan za nivo sudijskog znanja koje naši "klinci" imaju) što je rezultiralo vrlo uspješnim Eleninim sudijskim debijem.
 
Velika zahvalnost kolegama i našim badminton prijateljima za podršku koju su pružili Eleni!
 
Eli je na ovaj način napravila prvi korak koji joj široko otvara vrata badminton svijeta. Izuzetno je mlada i na njenoj strani je  vrijeme tako da smo sigurni da će ovakvim pristupom, nakon prikupljenog iskustva, naći svoje mjesto na najprestižnijim badminton događanjima.

Kada je sudijski angažman u pitanju, još jedan član  kluba će 17. - 19.10.2014. godine imati debi na jednom od međunarodnih omladinskih turnira. Olja Fail, koja iza sebe ima odsuđene već dvije balkanijade, zahvaljujući podršci Dode Kupriveca će biti dio sudijskog tima na Međunarodnom juniorskom prvenstvu Slovenije u Mirni.