PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

25.02.2016.

Acerola: Voće koje ima 90 puta više vitamina C od narandže!

Kad pomislimo na vitamin C, mnogi kao najbolji izvor ovog vitamina pomisle na naranče ili limun. No, postoji jedno voće koje sadrži čak do 90 puta više vitamina C od naranče! Ime mu je acerola i originalno potječe s američkog poluotoka Yucatan.

 

acerola


Plod acerole je najviše nalik višnji, iako manje sočan. Može ga se konzumirati sirovog, ali i kao dio različitih slastica. Zbog svojih zdravstvenih učinaka acerola je čest sastojak dodataka prehrani, pogotovo kao izvor vitamina C.

Sadržaj acerole

Acerola je voće bogato vitaminom C, al i vitaminom A,  te vitaminima B skupine (tiaminom (B1), riboflavinom (B2) i niacinom (B3)) koji se koriste u liječenju mnogih bolesti, ali i kao izvrstan izvor vitamina C kojem se pripisuje niz pozitivnih učinaka na zdravlje. Osim navedenih vitamina, acerola je bogata kalijem, kalcijem i magnezijem. Potvrđeno je da vitamin C, kao snažan antioksidans, doprinosi normalnoj psihološkoj funkciji, metabolizmu stvaranje energije, apsorpciji željeza, funkciji imunološkog sustava, i funkcioniranju živčanog sustava te smanjenju umora i iscrpljenosti. Osim toga, vitamin C doprinosi normalnom stvaranju kolagena za normalnu funkciju kože, desni, zubi, hrskavice i krvnih žila. Na kraju, vitamin C doprinosi održavanju normalne funkcije imunološkog sustava za vrijeme i nakon intenzivne tjelesne aktivnosti.

Acerola sadrži 1,000-4,500 mg/100 g, dok je primjerice kod naranče ta količina 50 mg/100 g. Ako se govori o vitaminu A u aceroli, sadrži približno sličnu količinu ovog vitamina kao mrkva: 4,300-12,500 IU/100 g, ovisno o zrelosti proizvoda i klimatskim uvjetima u kojima je plod sazrijevao.

Zdravstvene dobrobiti acerole

Acerola se koristi u liječenju niza poremećaja i bolesti. Primjerice, upravo zbog visokog udjela vitamina C, acerola se koristi u liječenju skorbuta, bolesti izazvane deficijencijom vitamina C. Koristi je se u prevenciji srčanih bolesti i nakupljanja plaka u krvnim žilama (ateroskleroze), krvnih ugrušaka i karcinoma.

U nekim slučajevima acerola se koristi u liječenju uobičajenih prehlada, hunjavica, propadanja zubnog mesa i infekcija desni, pa do poremećaja u proizvodnji kolagena. Među sportašima je acerola posebno tražena zbog utjecaja na poboljšanje fizičke izdržljivosti.

Zbog visokog udjela antioksidansa, acerola regulira otpuštanje šećera u krvotok pa time utječe i na otpuštanje inzulina. Upravo je kontrola razina glukoze u krvi zaslužna za sprječavanje naglih porasta i padova šećera u krvi što je vrlo važno za osobe koje boluju od dijabetesa. Osim kod dijabetičara, acerola se preporučuje i zdravim osobama u kontroli razine šećera.

Karotenoidi i bioflavonoidi u aceroli antioksidansi koji neutraliziraju djelovanje slobodnih radikala u tijelu, te time sprječavaju razvoj niza bolesti. Slobodni radikali su bioproizvodi staničnog metabolizma koji izazivaju stanične mutacije i omogućavaju razvoj niza bolesti, među kojima su i karcinomi. Acerola je povezana s usporavanjem razvoja karcinoma pluća.Također, antioksidansi u aceroli pomažu u izbacivanju toksina iz organizma. Primjerice, karotenoidi doprinose zdravlju očiju te pozitivno utječu na zdravlje kože, dok bioflavonoidi jačaju kognitivne funkcije i sprječavaju razboj bolesti povezanih sa starenjem.

Zbog visokog udjela vitamina C, acerola je izvrsna za jačanje imuniteta. Ona potiče proizvodnju bijelih krvnih zrnaca, koja su prva linija obrane organizma od patogena. Vitamini B skupine prisutni u aceroli reguliraju hormonalni sustav i metaboličke procese te osiguravaju pravilno funkcioniranje organizma.

Kao dobar izvor kalija, acerola pozitivno utječe na zdravlje srca. Naim, kalij je vazodilator, a upravo se proširenjem krvnih žila poboljšava cirkulacija i izmjena tvari te snižava krvni tlak. Ovo djelovanje smanjuje opasnost od ateroskleroze, koja je uzrok nastanka krvnog ili moždanog infarkta.

Od poznatih negativnih učinaka koje acerola može imati na zdravlje zabilježene su nesanica i blaže želučane smetnje. Također, prekomjeran unos može izazvati proljev. Visok udio vitamina C može, zbog porasta razine uree u krvi, izazvati smetnje osobama koje boluju od gihta. Osim navedenoga, nema zabilježenih slučaja alergije na acerolu, kako u prahu, tako ni plod.