PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

01.10.2014.

10 najčešćih grešaka na pokretnoj traci

Treba znati da je trčanje na pokretnoj traci drugačije od uobičajenog trčanja jer mijenja tehniku trčanja te se dosta vježbača ima problema naviknuti na traku. 

 

greske_na_traci_za_trcanje

Jedan od najčešćih uzroka ozljeda u teretani je skakanje s brze trake

Pokretna traka izvrstan je komad opreme za vježbanje u zatvorenom prostoru, neovisno od vremenskih prilika. Ali ni trčanje na traci nije lišeno opasnosti od ozljeda. Obrati pažnju na greške koje možda činiš i izvuci najviše iz vježbanja

Preskačeš zagrijavanje

Kao i kod trčanja na otvorenom, potrebno je zagrijati se laganim tempom prije upuštanja u veće napore. Jednako je važno postupno se hladiti prije nego što završiš s vježbanjem. Naime, ako siđeš s pokretne trake čim istekne vrijeme koje odrediš za vježbanje puls i pritisak prebrzo se snize pa možeš osjetiti vrtoglavicu.

Prebrzo prelaziš na sprintanje

Za one koji nisu iskusni trkači bitnije je koliko vremena provedu trčeći, nego intenzitet treninga. Prerano ubrzanje ili prebrzo trčanje uzrokovat će bolove u mišićima potkoljenice, koljenima, kukovima i leđima.

Utrkuješ se s nekim

To je nepotrebno i nesvrshodno. Možda su tvoji "suparnici" prekaljeni sportisti, koje ne možeš nadmašiti. Kreći se ritmom koji ti odgovara i zanemari ostale vježbače.

Držiš se za ručke

Hvatanje za ručke prilikom trčanja sputava pokrete. Potrebno je trčati cijelim tijelom, tako da se nemoj držati za ručke nego slobodno pomiči ruke zajedno s nogama. Također, držanjem za ručke smanjuješ svoju težinu i olakšavaš si trčanje, što te neće dovesti do optimalne forme.

Traka ti je potpuno vodoravna

Povremeno povećavaj i smanjuj nagib da bi ti traka što više nalikovala na prirodnu stazu na otvorenom. Mijenjaj nagib postupno, prosječno za po dva stepena.

Previše se naginješ naprijed

Takav položaj sprečava pravilno savijanje koljena i ometa ritam trčanja. Neka ti ramena budu iznad kukova dok trčiš. To je držanje koje najbolje štiti od ozljeda.

Trčiš previše jednolično

Mijenjaj brzinu kretanja. Trči umjerenim tempom, pa ubrzaj do sprinta i potom hodaj. Izmjena brzine kretanja čini vježbu djelotvornijom i zanimljivijom. Tako se na otvorenom izvodi intervalni trening.

Ne aktiviraš dovoljno mišića

Pusti mašti na volju i mijenjaj dužinu koraka kako bi pokrenuli što više mišića. Kombiniraj dužinu koraka od kratkih do dugih, pravi iskorake i trči bočno.

Gledaš TV ili video

Možda je tvoja teretana opremljena brojnim mogućnostima za zabavu poput televizora, ali bolje je da se usredotočiš na trčanje. Tako ti neće promaknuti da ti je tenisica razvezana, a položaj tijela pogrešan. Od zabavnih sadržaja tijekom vježbanja prihvatljiva je samo glazba.

Silaziš tako da skačeš s trake

Jedan od najčešćih uzroka ozljeda u teretani je skakanje s brze trake. Ako ti se žuri na toalet, mori te žeđ ili želiš dohvatiti peškir, uspori traku, smanji nagib i tek onda siđi.