PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

Škola sporta Casper Banja Luka

Škola sporta Casper Banja Luka

Država Bosna i Hercegovina
Grad Banja Luka
Adresa Srpskih vitezova 1
Telefon 065 306 080, 065 334 309
Fax
Email sscasperbl@gmail.com
Web http://caspersport.org

 

Možete nas pronaći i u sportovima:

Opis

Grupa diplomaca Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta u Banjaluci je 2009. godine osnovala Školu sporta Kasper sa ciljem da ponude kvalitetan program bavljenja sportom za djecu uzrasta od pet do deset godina.

Upravo u ovoj dobi djeca imaju veliki potencijal za razvoj psihofizičkih sposobnosti. S druge strane, evidentan je nedostatak ponude adekvatnih sadržaja, prilagođenih djeci ovog uzrasta. Škola sporta Kasper je pripremila program prilagođen djeci i obezbijedila sve uslove za njegovo izvođenje. Prvi treninzi su održani u februaru 2011. godine u Banjaluci i Laktašima. Od tada, treninzi se redovno odvijaju, a broj polaznika raste. Svako dijete u Školi sporta Kasper je aktivan učesnik u realizaciji programa.

Program rada su pripremili stručnjaci imajući u vidu mogućnosti, potrebe i želje djece. Sadržaji obuhvataju vježbe koje razvijaju osnovne motoričke sposobnosti djece i uvode ih u svijet različitih sportskih disciplina, omogućavajući im da steknu osnovna znanja i vještine.

Program obuhvata tehnike iz sljedećih sportskih disciplina: gimnastika, plivanje, ples, jahanje, fudbal, odbojka, košarka i rukomet. Igre su takođe dio programa koji se izvodi da bi se povećao interes djece za bavljenje sportom. Djeci se daje mogućnost da sama iniciraju i izvode različite igre, ali uz poštovanje pravila fer igre. Tako djeca uče i da poštuju pravila. Djeca će imati priliku i za boravak u prirodi, jer se u okviru programa organizuju izleti. U Školi se stiče i zdravstveno vaspitanje, koje potiče djecu da od najranijeg uzrasta sami brinu o svom zdravlju. Ne samo da djeca stiču zdrave navike redovnog vježbanja, već uče o važnosti higijene, zdrave ishrane, stiču radne navike i disciplinu i razvijaju samostalnost. Vježbajući zajedno i baveći se timskim sportovima, djeca se bolje uklapaju u društvo i razvijaju osjećaj za timski rad.

Zašto upisati dijete u školu sporta Kasper?
Fizička aktivnost djece uzrasta od pet do deset godina je vrlo važan aspekt njihovog rasta i razvoja. Motorički razvoj podstiče emocionalni, socijalni i intelektualni razvoj djece. S druge strane, uslovi života se mijenjaju i djeca imaju sve manje prilike za igru koja uključuje motoričke aktivnosti. Zauzetost roditelja poslovnim obavezama i nedostatak bezbjednih uslova za boravak djece na otvorenom dovode do toga da se djeca nedovoljno kreću. Nedostatak fizičke aktivnosti uzrokuje niz problema, kao što su gojaznost, deformiteti kičmenog stuba i zglobova, smanjena otpornost organizma, kao i nizak nivo socijalne adaptacije djece.
Dobro osmišljen i odgovorno izveden program rada sa djecom bi im omogućio da se bave sportom, da budu fizički aktivna i da izbjegnu navedene probleme, uz blagotvoran uticaj na njihov rast i razvoj. Osim toga, upoznavanjem sa pojedinim sportovima djeci se daje mogućnost da otkriju svoje talente i odaberu sport kojim će se baviti u budućnosti. Iako program nije usmjeren na stvaranje vrhunskih sportista, već na stvaranje prilika za djecu da se bave sportom i da zdravije rastu, postoji realna nada da će neki od polaznika ostvariti vrhunske rezultate u budućnosti. Zadatak Škole sporta Kasper je da omogući djeci da zadovolje potrebe za kretanjem i igrom, razviju motoričke sposobnosti i steknu znanja o različitim sportskim disciplinama, higijeni i zdravoj ishrani.

Sportske discipline:
U programski sadržaj Škole sporta Casper uvrštene su i sportske dicipline čiji je sadržaj prilagodjen mogućnostima djece. Tu spadaju:

bazični sportovi:
- atletika,
- gimnastika i
- ples

sportovi sa loptom:
- fudbal,
- rukomet (mini rukomet),
- košarka i
- odbojka.

Polaznici će steći osnovna sportska znanja i vještine iz sportskih disciplina, a na osnovu stečenog iskustva, pokazanog talenta i interesovanja, moći će da odaberu sportsku disciplinu kojom će se baviti u budućnosti.
R.B.   GRAD   LOKACIJA   KONTAKT
1.   Banja Luka   Srpskih vitezova 1   sscasperbl@gmail.com