PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

Skijaški savez Herceg Bosne

Skijaški savez Herceg Bosne

Država Bosna i Hercegovina
Grad Široki Brijeg
Adresa
Telefon 063 330 233
Fax
Email
Web www.skihb.com

 

Možete nas pronaći i u sportovima:

Opis

Skijaški savez Herceg Bosne osnovan je 16.09.2004 godine rješenjem Federalnog ministarstva pravde br. 04-05-2-774/04.

Osnivači skijaškog saveza su bili: Skijaški klubovi: 1.S.K. Blidinje Čvrsnica, 2. S.K.Gorica Grude; 3. S.K.Mostar- Mostar ; 4. S.K.Široki Brijeg. Prva konstituirajuća sjednica je bila u prostorijama ski kluba Blidinje u skijaškom centru Risovac-Blidinje. Prvi predsjednik je bio g. Mario Mikulić, a tajnik Tomislav Naletilć. U samom startu nosilac svih aktivnosti je bio uglavnom Skijaški klub Blidinje Čvrsnica , a ostali su se klubovi uključivali u skladu sa svojim mogućnostima.

Posao je uglavnom bio vezan za animiranje djece za skijanje - po školama , te okupljanje učitelja skijanja i održavanje škola skijanja u zimskom raspustu. Kao rezultat aktivnosti je i organizacija Prvog otvorenog skijaškog prvenstva Herceg Bosne u disciplini Veleslalom za sve kategorije uključujući i veterane koje je održano 2006 godine na Čvrsnici. Želja osnivača Skijaškog saveza Herceg Bosne je bila da se u isti uključe svi klubovi sa većinskih Hrvatskih prostora, kako bi što bolje mogli artikulirati svoje interese i preko istog ravnopravno učestvovati u radu krovnog skijaškog saveza BiH. Isto je realizirano na Skupštini skijaškog saveza Herceg Bosne koja je održana 04.04.2009 godine u Porzoru-Rami. Na toj skupštini Skijaškom savezu je pristupilo još 7 skijaških klubova i to : 1. S.K.Striž Tomislavgrad; 2. S.K. Stožer Kupres; 3.S.K.Vran Kamen Fojnica ; 4.S.K.Ranča Jajce ; 5.S.-K.Idovac Rama ; 6. S.K. Raduša G.Vakuf- Uskoplje ; 7 S.K. Livno .

Nakon ovog sastanka Skijaški savez Herceg Bosne je činilo ukupno 11 klubova.

Na skupštini je imenovano novo rukovodstvo i upravni odbor. Za predsjednika je izabran- Rade Bošnjak; podpredsjednika Goran Šola i tajnika Marko Bošnjak.

Na sljedećem sastanku koji je održan 15.04.09. u Mostaru između ostalog izabrana je Natjecateljska, sudačka i Satus komisija koje su bile dužne svaka iz svog djelokruga da urade pravilnike o radu.

Osim ovoga usvojen je i plan rada za sezonu 2009-10.

Planom je predviđeno:

- da se u ljetnom periodu održi otvoreno prvenstvo herceg Bosne u Inline alpin slalomu (rolanju). U okviru tog prvenstva je veoma uspješno održano 7 utrka( u 7 gradova ) i na svakoj utrci učešće je uzelo više od 80-ero djece iz 15 klubova iz BiH i Hrvatske.

- u zimskom periodu je planirano da se jedna državna utrka u skijanju vozi u okviru Otvorenog prvenstva HB kao i da se održi promotivna utrka za veterane. Jedan od glavnih ciljeva je da u okviru rekonstruiranog Skijaškog saveza BiH kao jedna od članica budemo jednaki u svakom pogledu i participiramo podjednako u svim tijelima saveza.

Ispred članica skijaškog saveza Herceg Bosne (11 klubova) za državne utrke u BiH u alpskim disciplinama za sezonu 2009-10 prijavljeno je 120 djece.

Skijališta

Čajuša Kupres

   Skijalište u Kupresu se proteže na nadmorskoj visini od 1200 - 1550 metara i raspolaže sa četiri skijaške staze, ukupne dužine 13 kilometara. Na skijalištu se nalaze 2 vučnice te po jedan dvosjed i baby lift s ukupnim kapacitetom od 5000 skijaša na sat. Ovo skijalište se preporuča rekreacijskim skijašima, skijašima početnicima i posebno djeci.

   Na jugozapadnim obroncima Kupreške visoravni (140 km od Splita, 150 km od Sarajeva) na 1250 m n/v nalazi se moderni zimski sportsko rekreacijski centar.

   U sezoni skijanja, koja ovdje traje od druge polovice studenog pa sve do kraja ožujka smješteni ste u čarobnom ambijentu guste borove šume prošarane planinskim proplancima koji vam pružaju mogućnost da doživite jedinstvenu zimsku bajku.

   Na skijalištu su zalogajnice i topli napitci, organizirana je škola skijanja, a ugođaju skijanja doprinose i snježni topovi.

   Klima je oštra, planinsko alpska sa prosječnom godišnjom temperaturom od 5,7oC. Prosječna zimska temperatura je 2oC, snježnih dana u godini ukupno je 55, a prosječna visina snijega rijetko kad je ispod 25 cm. Ovakvi uvjeti jamče kvalitetno skijanje tijekom cijele sezone.

Stožer Vrana  Kupres

   Kada se uputite cestom prema Otinovcima dakle istočno od Kupresa nakon svega 1,5 kilometara odvaja se nešto uža asfaltna cesta kroz Begovo Selo. Vozeći se dalje blago uz brdo još jedan kilometar stiže se do samog ski centra Stožer-Vrana. Vašoj pozornosti sigurno neće promaknuti objekt „ Kupreška kuća" koji je urađen u potpunosti u planinskom stilu.

    Plijeni svojom veličinom i maštovitosti izrade. Sačinjen je od dvije etaže. U prizemlju centralno mjesto zauzima otvoreni kamin, a dodatno prostor grije sustav centralnog grijanja. Cijeli prostor je bogato ukrašen raznim drvenim rezbarijama, a najčešći motiv su prirodni detalji. Objekt raspolaže s 200 sjedećih mjesta na obje etaže a nalazi se na 1300 metara nadmorske visine. Gastro ponuda objekta je prilagođena tradiciji kupreškoga kraja. Ski lift dvosjed ima svoju polaznu stanicu odmah iznad spomenutog objekta i rađen je prilično sigurnom tehnologijom, a dužina mu je 1500 metara. Završna stanica lifta je na 1715 metara. Na tom mjestu se nalazi terasa-vidikovac sa koje se pruža nezaboravan pogled na grad Kupres i na cijelo Kupreško polje.
 
    Od spomenute točke nastavlja nova vučnica koja je u dužini od 300 metara i vuče skijaše do samoga vrha Vrana s 1715 metara na 1758 metara nadmorske visine. To omogućava skijanje blagom i širokom padinom vrha Vrana na dosta velikoj nadmorskoj visini, na tom području najčešće se snijeg dugo zadržava. Dosad obavljen posao je tek prva faza, a planiramo u narednim godinama tu sagraditi još jedan manji hotel te još dva ski lifta kao i uređenje još dodatnih staza. Ski centar Stožer već pruža svim skijašima, kako početnicima tako i naprednim skijašima, potpuni užitak na snijegu.

RC Brusnica

   Na postojećim ski stazama duljine 500, 1.100 i 1.500 metara najbolje će se osjećati djeca, početnici i rekreativci, ali uživati mogu i oni sa više skijaškog iskustva. Na skijalištu trenutno postoje dva ski lifta dužine 500 i 1.100 metara, polazna stanica je na 1500, a izlazna na 1870 metara n/v, kapacitet liftova je oko 600 skijaša na sat, nagib staze je 30-40 stupnjeva. Za narednu sezonu planiramo još izgraditi stazu za tubing. U suradnji sa ski klubom "Vran kamen" uspješno radi i škola skijanja, također u Centru se može iznajmiti i ski oprema. Dom zdravlja Fojnica osigurati će i stalno prisustvo medicinskog osoblja na skijalištu, što će doprinijeti da se skijaši osjećaju potpuno sigurno.

Blidinje

   Park prirode Blidinje osnovan 30 travnja 1995 godine smjestio se u središnjem dijelu visokih planina Bosne i Hercegovine; Prostire se na površini od 364 km2 na prostoru tri općine, Posušje, Tomislavgrad i Jablanica.

   Posljednjih deset godina na prostoru Blidinjske visoravni izgrađen je velik broj stambenih objekata. Najvećim dijelom to su vikendice koje njihovi vlasnici koriste tijekom zime kada je u funkciji športsko-rekreacijski centar Risovac koji se smjestio na nadmorskoj visini od 1 250 metara. Samo skijalište nalazi se na nadmorskoj visini od 1800 metara u podnožju planina Vran i Čvrsnica. Iako u funkciji tek nekoliko godina, skijalište je dobro uređeno i posjetitelji mogu koristiti ski lift dužine 575 metara, novi četverosjed kapaciteta 1 600 skijaša te dječji lift kapaciteta 560 djece na sat. Trenutno se planira daljnje uređenje skijališta te izgradnja žičare . Cijena dnevne karte je 20 KM, a oprema se može iznajmiti za dodatnih 20KM što je u usporedbi s skijaškim destinacijama u Italiji, Francuskoj ili Švicarskoj puno jeftinije.

Ranča Jajce

   Planina Ranča nalazi se u Središnjoj bosni, pripada Vlašićkom masivu, to je dosta pitoma planina i pristupačna sa svih strana. Osim planinarenja i upoznavanja kraljevskih putova, pogodna je za bavljenje i zimskim turizmom. U njenom podnožju s zapadne strane nalazi se Općina Dobretići udaljena  svega 5km od obnovljenog i otvorenog  Ski centra Ranča, a s njene  južne strane  prostire se divan pogled na turistički  grad Jajce, prijeratni biser turizma BiH koji je zbog svojih prirodnih ljepota i turističkih potencijala  prozvan kontinentalnim Dubrovnikom.

   Najviša kota Ranče je Suvi vrh koji se nalazi na 1463m nadmorske visine. Ski centar Ranča  je jedno od tri prijeratna skijališta u Središnjoj bosni, udaljen svega 20 kilometara od poznatog skijališta Vlašića.

  Sportsko-rekreacijski centar Ranča ima oko 5 kilometra uređenih staza i za sad je samo sa jednim ski liftom u pogonu, kapaciteta do 1000 skijaša na sat.
R.B.   GRAD   LOKACIJA   KONTAKT

Foto galerija je trenutno prazna.