PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

Centar zdravog sporta VO2max

Sportsko medicinska dijagnostika.

Centar zdravog sporta VO2max

Država Bosna i Hercegovina
Grad Sarajevo
Adresa Ilidža, Sestara Elčić, broj 5
Telefon 602 254 254, 061 147 187
Fax
Email info@czsvo2max.ba
Web www.czsvo2max.ba

 

Možete nas pronaći i u sportovima:

Opis

Centar zdravog sporta VO2max namjenjen je svima koji vode brigu o svom zdravlju, kao i onima koji žele utvrditi ili unaprijediti nivo opće fizičke kondicije, smanjiti rizik od učestalih bolesti, reducirati tjelesnu težinu ili poboljšati svoje sportske performanse.

Dugogodišnje iskustvo našeg tima u području sporta i sportske rekreacije omogućava jedinstven i individualan pristup našim članovima, bez obzira na dob, spol ili nivo fizičke aktivnosti.

Napravite prvi korak ka Vašoj slobodi sa Centrom zdravog sporta VO2max Sarajevo, ujedno praveći i prvi korak ka buđenju životne energije i ispunjenju Vaših potreba kao rekreativca ili vrhunskog sportiste.

Ukažite nam Vaše povjerenje i nećete odustati, razočarati se ili pretrenirati, jer se filozofija našeg tima stručnjaka zasniva na postavljanju realnih, programski orjentisanih ciljeva, kojima prethodi primjena specifičnih dijagnostičkih testova i postupaka pomoću savremenog instrumentarija, a nikako na ciljevima utemeljenim „okometrijom” ili po vlastitom, subjektivnom osjećaju.

Aktivnosti Centra zdravog sporta:

    Dijagnostika stanja treniranosti
    Pedagoško psihološka dijagnostika (savjetovanje)
    Trenerski kursevi (seminari, savjetovanja, simpozijumi…)
    Planiranje i programiranje treninga, trenažnog procesa
    Planiranje prehrane i suplementacije (izrada prehrambenog plana)
    Pisanje stručnih i naučnih radova iz oblasti sporta, dijagnostike, treninga, prehrane i suplementacije

Oprema:

Centar zdravog sporta VO2max raspolaže vrhunskom dijagnostičkom opremom renomiranih proizvođača iz oblasti sportsko medicinske dijagnostike. Više o našoj opremi možete pročitati pod sekcijom: OPREMA

Analiza rezultata:
Svaki test završava stručnom interpretacijom rezultata, uz opsežnu dokumentaciju i preporuke za vrstu i način provođenja fizičke aktivnosti, te kontrolu ostalih faktora koji direktno ili indirektno utiču na naše zdravlje. Na temelju precizno utvrđenih individualnih trenažnih zona, izraženih u frekvenciji rada srca (otkucaja u minuti), u mogućnosti smo naše fizičke aktivnosti učiniti znatno učinkovitijim, bez obzira radi li se o sportu, rekreaciji ili želji za smanjenjem tjelesne težine.

Plan treninga:
Individualni plan treninga izrađen na temelju podataka dobivenih spiroergometrijskim testiranjem važan je element u životu svakoga tko želi svoj trud učiniti učinkovitijim i svrsishodnijim. Bez obzira radi li se o profesionalnom sportu ili jednostavno o redukciji tjelesne težine, kvalitetan plan treninga nezaobilazan je element na putu ka cilju koji želimo ostvariti.

Plan prehrane:
Pravilno izbalansirana prehrana jedan je od ključnih preduvjeta ne samo za kvalitetan trening, nego i za zdrav život općenito, a ukoliko želimo reducirati prekomjernu tjelesnu težinu kvalitetan plan prehrane postaje neizostavan element našeg svakodnevnog života. Plan prehrane se izrađuje na temelju precizno utvrđenih podataka dobivenih spiroergometrijskim testiranjem i mjerenjem bazalnog metabolizma, od kojih su najvažniji ukupni utrošak energije, te utrošak masti i ugljikohidrata za svaki stepen fizičke aktivnosti. Vrsta i karakter individualnog plana prehrane ovise prvenstveno o njihovoj namjeni, te o osobnim karakteristikama u svakodnevnom životu pojedinca.

Mogućnosti

Utvrđivanje stanja treniranosti ispitanika (inicijalnim testiranjem), nezaobilazan je i naročito važan postupak. Osim toga, dijagnostika je prvi korak u transformacijskim postupcima za sva područja primjenjene kineziologije (sport, sportska rekreacija, tjelesni i zdravstveni odgoj i kineziterapija), jer je promjene nemoguće kontrolisati bez savremene dijagnostike.

Dalja uloga CZS ogleda se u zajedničkom pronalaženju najboljeg načina do ostvarenja postavljenih ciljeva, poštujući Vaša individualna obilježja, mogućnosti i želje, kao što su: očuvanje i unapređenje zdravlja, rješavanje viška tjelesne mase ili jednostavno ličnog zadovoljstva. Isto tako, izuzetno bitno je osposobiti Vas za samostalno vježbanje, te naučiti da slušate „šapat" tijela, jer kad nastane „vika" već je kasno.

Ukoliko ste, s druge strane, sportista, dosegnite vrhunac sportske forme kroz maksimalan razvoj sposobnosti, izbjegnite ponor pretreniranosti, a ujedno, što je i najvažnije, sačuvajte svoje zdravlje. I oni najmlađi mogu, također, pronaći mjesto u Centru, pri čemu je moguća rana identifikacija i selekcija talentirane djece za sport.

Zajedno možemo izbjeći kolotečinu svakodnevnog, sve stresnijeg života, bolesti, nezadovoljstva, kao i loše sportske rezultate, dok s druge strane možemo osjetiti slobodu stremljenja ka autentičnim ciljevima.
Primjenom pomenute opreme i dijagnostičkih postupaka možemo doći do vrijednih podataka, koji nam daju odgovor na mnoga pitanja.

Neki od njih su:

    Rf (respiratorna frekvenca),
    VE (minutni volumen disanja),
    VE/VO2 (disajni ekvivalent)
    FeO2 (porast koncentracije O2 pri ekspiriju),
    SBp (sistolni krvni pritisak),
    DBp (dijastolni krvni pritisak),
    METS (metabolički ekvivalent),
    SpO2 (nivo kiseonika u krvi)
    VO2 (disajni ekvivalent),
    VO2max (maksimalna potrošnja kisika),
    vVO2max (brzina pri maksimalnoj potrošnji kisika),
    VO2 na ANP (potrošnja kiseonika na anaerobnom pragu),
    ANP (anaerobni prag),
    vANP (brzina pri kojoj je ostvaren ANP),
    FSmax (maksimalna srčana frekvenca),
    FS na ANP (srčana frekvenca pri dosezanju ANP-a),
    ANP%VO2max (potrošnja kisika pri anaerobnom pragu),
    La/max (maksimalna koncentracija laktata u krvi),
    La/5′ i 10′ (nivo laktata nakon 5′ i 10′ opterećenja
    ŠUK (šećer u krvi prije, u toku i nakon tjelesne aktivnosti),
    RMR (bazalni metabolizam)
    REE (potrošnja energije tokom specifične tjelesne aktivnosti)
    TV, TT, obim ekstremiteta i dijametar zglobova
    Sastav tijela (procenat potkožnog masnog tkiva, mišića i vode u tijelu)

Centar zdravog sporta VO2max raspolaže vrhunskom dijagnostičkom opremom renomiranih proizvođača iz oblasti sportsko medicinske dijagnostike. U okviru centra postoje dva kabineta, kabinet funkcionalne dijagnostike, te kabinet za antropometrijska mjerenja. U kabinetu za funkcionalnu dijagnostiku između ostalog se nalazi ergospirometrijski sistem talijanske firme „Cosmed", ergometri: pokretni sag i bicikl, pulsimetri „Polar"  i "Garmin” sa programskom podrškom, laktat analizer i drugo. Kabinet za antropometrijska mjerenja sadrži laboratorijski kaliper sa programskom podrškom, visinomjer, vagu sa bioelektričnom impedansom, dinamometar, tlakomjer, ploču za mjerenje fleksibilnosti i drugo.

U mogućnosti smo provesti niz dijagnostičkih testova i postupaka, te na osnovu dobijenih podataka planirati i programirati trenažni proces, kontrolirati trenažne efekte, te vršiti ranu identifikaciju talentirane djece za određeni sport.

Centar zdravog sporta VO2max raspolaže opremom renomiranih proizvođača iz oblasti sportske dijagnostike, kao što je:

    uređaj za kardiopulmonarno testiranje „Cosmed",
    aparat za mjerenje laktata „Lactat scout SensLab",
    aparat za mjerenje šećera „Roche",
    dinamometar „Takei",
    vaga i bodyanalizer „Soehnle professional",
    visinomjer „Seca",
    ergometri: bicikl „TechnoGym" i tredmil „LifeFitness",
    pulsimetri „Polar" i "Garmin”
    kaliper „Hartpenden Skinfold",
    pulsni oksimetar „LBS Medical",
    klupica za dohvat u sjedu „Takei",
    tlakomjer „Omron" i dr.

R.B.   GRAD   LOKACIJA   KONTAKT
1.   Sarajevo   -   info@czsvo2max.ba